Od profesionalaca


Savršen travnati teren

Stvaranje idealnog i zelenog travnjaka u svom dvorištu je jedna stvar, ali kako će vam trava preživjeti stotine utakmica i ostalih aktivnosti bez da se istroši? Da li je to uopšte moguće? Obratili smo se jednome od najboljih u tom poslu da bi došli do odgovora.


Jonathan Calderwood je glavni menadžer održavanja u pariškom stadionu Parku prinčeva, domu fudbalskog kluba Paris Saint Germain (PSG). Jonathan zna svaki detalj o tome kako održavati savršeni travnjak.

„Travnjak je prva stvar koju navijači vide kada uđu u stadion, a to je ujedno i prva stvar na koju se žale nogometaši ako izgube utakmicu. No, budući da su i drugi događaji koji se odvijaju na stadionu važni za ekonomsku isplativost, kvaliteta travnjaka je u tom pogledu je također važna. Drugim riječima, travnjak je ključan poslovni faktor“, kaže Jonathan.


Šef zvijezdama

Jonathanova pozicija znači to da on odlučuje kako će se travnjak održavati i njegovati i kada će se smjeti koristiti i sa čije strane. Drugim riječima, ovdje o korištenju terena ne odlučuju trener ili menadžer kada će na travu istrčati ibrahimović, Thiago ili Cavani već sam Jonathan. 

Prije nego što ga je zaposlio PSG, Jonathan je radio dugi niz godina kao voditelj travnjaka za fudbalski klub Aston Villa u engleskoj Premijer ligi. Tada je bio i proglašen najboljim voditeljem travnjaka engleske Premijer lige i to 2009. i 2012. godine. Jonathan je također i na čelu ESSMA (Europskog sigurnosnog i stadionskog menadžmenta), ekspertne grupe čiji je zadatak podrškavstadionima i njihovim zaposlenicima na terenu s potrebnim znanjima i iskustvima.


Savjeti Jonathana Calderwooda za dobijanje savršenog travnjaka

 • Pravo i pogodno tlo. Korijenje trave treba zrak i prostor za pravilan rast. Koristite tlo sa dobrom drenažom, sa nutrijentima i ponešto pijeska, a opet dovoljno rastresito kako bi se korijenje lako širilo. Također, tlo mora imati mogućnost da dobro upija vodu, a pobrinite se i za to da je dovoljno bogato hranjivim tvarima kako bi pružilo travi potrebne nutrijente.
 • Prava količina vode u pravo vrijeme. Kao i većina biljaka – travi su potrebni svjetlost, zrak i hranjive tvari kako bi rasla. Naše osnovno pravilo koje se tiče zalijevanja jest to da je bolje travnjak zalijevati rijeđe ali obilnije nego često sa manjim količinama vode. Druga metoda je primjerenija samo za novi travnjak koji je tek nedavno posađen.
 • Kontinuirana fertilizacija. Travnjak je uvijek gladan i potrebna mu je stalno gnojenje. Važno je započeti sa tlom koje je već i otprije bogato nutrijentima, a nakon toga neka se stalno obezbjeđuje hranjivim tvarima.
 • Kosite oprezno i nježno. Izbjegavajte košnju da trava bude prekratka – ne više od trećine njezine visine – također, kosite često. Visina od 3 do 4 centimetra je idealna za prosječan travnjak. Ne kosite za vrijeme suhog perioda kada je trava pod velikim stresom, što bi moglo spriječiti njezin rast i rezultirati težim oporavkom. Također, pobrinite se da noževi oštrica za košnju budu uvijek oštri.
 • Prozračivanje. Prozračivanje ublažava zbijanje tla i dozvoljava vodi da prodre dublje čime će se korijenje ojačati i povećati. Ono također stvara prostor u tlu za pristup zraku, vodi i nutrijentima. Možete iznajmiti prozračivač ili zatražiti uslugu prozračivanja od tvrtke koja brine o travnjacima.
 • Kontrolisanje slame. Slama može privući insekte i bolesti. Veća količina slame može onemogućiti vodi i nutrijentima da stignu do korijenja trave. Koristite grebač za travu ili angažujte firmu koja brine o travnjacima kako bi umjesto vas riješila ovaj problem.

Povezani artikli

 • 525 Grass Trimmer, Melissa McPherson
  Od profesionalaca

  Hortikulturalistkinja Melissa McPherson o Husqvarna trimeru 525: “Mogu raditi cijeli dan i nikako ga ne spustiti”

  Ergonomija, potrošnja goriva i mašina sa kojom je zadovoljstvo raditi. To su stvari koje čine Husqvarna 525 trimer i o kojima vrijedi razgovarati, a prema hortikulturalistkinji Melissi McPherson. "Moj se pripravnik i ja svakodnevno borimo protiv toga", kaže Melissa McPherson i dodaje: "Ja uvijek pobijedim".

 • Od profesionalaca

  Preko 300 godina inovacija

  Od početka od 1689, Husqvarna, sada dio Husqvarna grupe, je proizvela  široki asortiman kvalitetnih proizvoda. Izvrsna inženjerskim znanja, jak preduzetnički duh i strast za kvalitetom proizvoda, vodili su do inovativnih rješenja, uspješnim prelaskom kompanije od proizvodnje iz oružja, preko šivaćih strojeva, peći i motocikla, današnjih snažnih reznih uređaja za rad na otvorenom.

 • Professional Forestry - EU
  Od profesionalaca

  Godine inovacija, preciznosti i ponosa

  Korištenjem boljih alata čini da bolje radite u prirodi. To je strast koja vas pokreće svaki dan. To je snaga koju pokreće našu konstantnu inovativnost, predanost kvaliteti i odlučnost za uspjehom.