Njega travnjaka


Kako zalijevati vaš travnjak

Pravilno zalijevanje je potrebno kako biste imali zdrav i zelen travnjak. Ovdje ćete naći korisne savjete kako održati vaš travnjak savršeno hidratiziranim. 

Dehidrirano zemljište se može pretvoriti u smeđe i oštro, ili čak odumrijeti. U drugu ruku, previše vode izbacuje vazduh iz tla, ostavljajući travu bez kisika i u riziku od truljenja korijena. Tajna prekrasnog travnjaka je da se održava sasvim dovoljno hidratizovanim - cijelo vrijeme. Dobićete najbolje rezultate temeljitim zalijevanjem ali ne i prečesto. 

Znakovi dehidracije

U nekim podnebljima, kao što je na primjer u Sjevernoj Evropi, je malo ili uopšte nema potrebe za zaljevanjem. Kako god, u toplijim u suvljim dijelovima svijeta, trava mora biti zalijevana redovno kako se nebi osušila. Evo nekih znakova vašeg travnjaka koje je dehigdrirano:

 • Trava mijenja boju do svijetlo zelene i onda počinje da žuti
 • Ivice listova se uvijaju i listovi se smežuraju
 • Vaši otisci stopala ostaju duže na travi


Kada zalijevati?

Ranije ujutru, je idealno vrijeme za zalijevanje većine travnjaka . Trava će imati cijeli dan da se osuši i voda neće ispariti odjednom s obzirom da sunce neće imati vremena da ugrije zemljište. Kako god, manji trošan izbor je zaljevanje noću. Samo budite pažljivi sa količinom vode tako da ne ostaje na vlasi trave preko noći, stvarajući vlažno okruženje - savršeno za rast gljivica. 


Koliko često i koliko količinski?

Ukoliko nema kiše, travnjak bi se trebao zaljevati dva puta swedmićno, sa 10 do 15 mililitara svaki put. Ako trava nastavi dobijati nedovoljne količine vode, korjen će izlaziti na površinu gdje se voda nalazi i samim tim trava postaje još više osjetljivija na sušu. Korisite mjerač količine padavina kako biste provjerili koliko vode je upio vaš travnjak. Takođe, prilagodite količinu snadbjevanja vode vrsti zemljišta, vodeći računa da vodi treba vremene da protekne dok zaljevanje još traje.

Koju opremu koristiti?

Sistem za navodnjavanje (prskalica) je jednostavan i ugodan način da održavate svoju baštu hidratizovanom. Prskalice se mogu montirati na tlu, postavljene na nosače ili pomjerajuće cijelim travnjakom tokom zaljevanja. Ako povežete vaše prskalice sa vašim kompjuterom za zaljevanje, vi možete otiči čak i na odmor, znajući da će vaš travnjak i biljke biti njegovane. 

Mnogi travnjaci imaju dijelove koje traže više vode, nego ostatak travnjaka. Postavite bure za kišnicu i iskoristite prikupljenu vodu za ručno zaljevanje ovih dijelova.

Sprinkler system for watering the lawn

Povezani artikli

 • DT 22
  Njega travnjaka

  Kako se ponašati prema slami na travnjacima

  Slama može vaš travnjak učiniti manje izdržljivim, nedovoljno jakim za sportove i ostale aktivnosti – a što je najgori mogući scenarij – može uvenuti i umrijeti. Evo i savjeta Husqvarne oko toga kako ukloniti slamu i koje alate za uklanjanje koristiti.

 • R 152SV with BioClip cover
  Njega travnjaka

  Kako da malčirate travu i lišće

  Malčiranje vašeg travnjaka travom i lišćem vam može uštedjeti vrijeme ali i novac. Evo naših najboljih savjeta kada da malčirate vaš travnjak sa pokošenom travom i lišćem.