Počnimo

Kako obnoviti vaš travnjak podsijavanjem

Kada sredstvo protiv korova prestane djelovati, smeđe mrlje će početi dominirati. Lako je početi sumnjati u to da će vaša bašta izgledati lijepo kao prije. Ali, postoji nada. Uvijek možete početi ponovo sa obnovom vašeg travnjaka.

Grass

Obnovite prema potrebama vašeg tla 

  • Vrijeme: U zavisnosti od veličine travnjaka i mašina koje se koriste
  • Napor: Srednje
  • Nivo: Napredni

Prije nego počnete

Sijanje ili postavljanje novog travnjaka? Odlučite na koji ćete način obnoviti svoj travnjak – novo sjeme ili nova površina. Najprije provjerite koliki je postotak travnjaka uništen. Ako je procenat manji od 40, dovoljno je samo sijanje. 

Zašto obnoviti travnjak? Pokušajte saznati što je uzrokovalo odumiranje travnjaka. To je važno prilikom izbora novog sjemena i može uticati na druge odluke tokom obnavljanja.

Procijenite napor. Prije nego što počnete, probajte izračunati o kolikom se to obimu poslova radi. Trebate li iznajmiti aerator? Želite li koristiti rasipač? Trebate li angažovati profesionalne usluge za ovu vrstu posla? 

Postoji razlika između obnavljanja vašeg travnjaka dodavanjem novog sjemena i od počinjanja od same nule sa novim travnjakom. Ako je više od 40% trave na vašem travnjaku oštećeno trebali biste postaviti novi travnjak, ali, ako se radi o oštećenjima manjim od 40% i ako je korov u travi, tada je dovoljni dobro i podsjemeniti. Pri tome će nam pomoći Jan Karlsson, ekspert za travnjake i bašte u Husqvarni. Ako bi nam dao samo jedan savjet, taj bi bio da obavimo testiranje tla i to na način da iskopamo dio zemlje i pošaljemo ga u laboratorij kako bi dobili rezultate. Mnogo kućevlasnika preskače ovaj korak zato jer ne znaju da je to moguće ili se boje visokih troškova. Ustvari, početak obnavljanja travnjaka sa laboratorijskim ispitivanjem tla je vrlo dobro ulaganje.

„Ako ne analizirate tlo, nikad nećete znati što treba poboljšati. Možete završiti tako da gnojite tlo svako malo bez da dobijete ikakav rezultat. Testiranje tla će vam reći šta trebate raditi, a šta ne. Pruža vam cjenovno učinkovit akcijski plan“, objašnjava Karlsson. 

Kako napraviti testiranje tla zavisi od dijela svijeta u kojem se nalazite, ali većinom taj dio posla obavljaju komercijalne laboratorije. Laboratorija će vam dati detaljniji uvid oko procedure koja će vam biti od pomoći kada krenete u obnavljanje vašeg travnjaka. 

1. Odlučite kada ćete obnoviti travnjak


Sezona obnavljanja varira u zavisnosti od toga gdje živite u svijetu, ali je važno da budete sigurni da je tlo dovoljno toplo za sjeme da klija i raste. To znači da temperatura treba da bude najmanje 10° Celzijusa.  

“Jedno pravilo je da sačekate nakon prve sezone košenja, kada je travnjak ozelenio i vi znate da je počelo da raste“, kaže Karlsson. 

2. Utvrdite uzrok odumiranja travnjaka


Ako saznate zašto je vaš travnjak odumro, to saznanje možete iskoristiti kako biste došli do ispravnih odluka tokom obnove. Npr, ako se travnjak prorijedio zbog stabala koja su počela praviti sjene i uzimati mu hranjive materije i vodu, trebali biste odabrati vrste trave koje su otporne na sjene. Trebali biste možda i orezati neke grane kako bi se propustilo više svjetlosti i kiša.

„Možete dobiti neke informacije samo i ako gledate prema travnjaku, ali ipak toplo vam preporučam da obavite laboratorijsko testiranje tla“, kaže Karlsson. 


3. Uklonite korov i sijeno


Samo obnavljanje započnite uklanjanjem korova – posebno višegodišnjeg – ručno ili herbicidom. To će ukloniti druge vrste biljaka da se takmiče sa vašom travom. Ako koristite herbicide pobrinite se za to da postupate u skaldu sa navedenim upustvom. Većina tih proizvoda vam dozvoljava da posijete travu sedam dana nakon što ste koristili herbicid. Ali, neki od herbicida dozvoljavaju vam da sijete travu tek nakon tri do šest sedmica.

Provjerite stanje sa slamom tako da iskopate mali dio zemlje koji treba biti dubok desetak cm. Ako je spužvasti sloj debeo oko 2 cm nakon što sabijete tu zemlju, tada je vrijeme da krenete uklanjati slamu. Ako vam je travnjak veći od 300 metara, savjetujemo vam da koristite motorne grablje ili traktorsku kosačicu sa aeratorom. Za manje travnjake savjetujemo vam da to obavite ručno. 

Dead grass

4. Pripremite tlo


Uz mogućnost uklanjanja slame, traktorska kosačica sa aeratorom se može iskoristiti za pripremu sjetve sjemena. Prođite preko cijelog travnjaka sa namještenom visinom zubaca od pola do jednog centimetra i zatim uklonite grabljama sve otpatke sa površine. Drugi način pripreme tla jest obimno prozračivanje. Ako odaberete ovu metodu, trebali biste proći preko cijelog travnjaka barem 3-5 puta kako biste ga u potpunosti prozračili. Međutim, najbolji rezultat dobiva se ako obavite sve što je prije bilo navedeno: prozračivanje nakon kojeg na red dolazi košenje. To će uveliko pomoći da voda dođe do sjemena koje bi trebalo početi klijati. 

„Previše nabijeno tlo ili tvrda zemlja su vrlo česti problemi za kućevlasnike. To otežava vodi i kisiku da prodru do korijenja trave što rezultira slabijim rastom. Prozračivač će stvoriti put za vazduh i vodu a traktorska kossačica sa aeratorom će razdijeliti busenove trave što vam daje više biljaka i gušći travnjak.“


5. Zalijevajte svoj travnjak


Sjeme trave i sadnice trebaju vodu kako bi proklijalo i pustile korijenje. Tlo vam ne mora biti gnjecavo, ali se pobrinite da bude barem vlažno. Ako je tlo suho i ako su šanse za kišu male, počnite graditi rezervu vode u tlu tako da postavite prskalice koje bi dnevno prskale vodu sat do dva, nekoliko dana prije nego što počnete sijati.

„Održavanje travnjaka vlažnim vrlo je važno. Ako to radite i ako su temperature povoljne, na jako dobrom ste putu“, ističe Karlsson.


Husqvarna Garden Tractor with scarifier attachment

6. Koristite đubrivo


Đubrenje će ubrzati i pojačati rast vašeg novog sjemenja, a ono bi se trebalo obaviti prije sijanja. Dodajte azotno đubrivo sa sporim otpuštanjem. Ako ste napravili laboratorijsko testiranje tla znat ćete da li mu treba dodati još fosfora i kalija.

Husqvarna Garden Tractor with spreader attachment

7. Posijte


Kada vam je travnjak u relativno dobrom stanju, možete koristiti istu mješavinu sjemena koju ste i ranije. Ako ste napravili laboratorijsko testiranje tla imat ćete odličan pokazatelj koje sjemenje bi trebali koristiti.  

Sjemenje možete bacati rukom, ali, ako želite biti sigurni da je sjemenje ravnomjerno razbacano, najbolji način za to bi bilo korištenje raspršivača.

„Neki raspršivači se mogu spojiti s vašim aeratorom. Preporučio bih centrifugalni raspršivač“, dodaje Karlsson. 


Grass seeds

8. Uživajte


„Nije potrebno dugo čekati prije nego što počnete uživati u svom novoobnovljenom travnjaku. Kada ste ga posijali, možete ga početi odmah koristiti. Možete ga kositi kao što ste ga i inače“, kaže Karlsson.