Alat za korištenje


Šta trebate da razmotrite kada kupujete motornu kosu

Trebate novi sjekač da očistite velika područja, visoke trave, šiblje ili obrezivanje grmlja i malih drveća? Evo nekoliko sitnica koje morate imati na umu prije kupovine motorne kose.

Motorne kose su odlična pomoć za zemljovlasnike i vlasnike šuma. Upotrebljavaju se za sve od brige o travnjaku do košenja visoke trave, mladica i suvog granja. Ako znate kako ćete ga upotrebljavati, mi vam možemo pomoći odabrati onaj pravi.


Hoćete li je koristiti za profesionalnu upotrebu?

Za profesionalnu upotrebu važno je odabrati motornu kosu sa dužim vijekom trajanja koji je također odgovarajuć za poslove koje namjeravate obavljati. Husqvarnini modeli 500 naši su profesionalni beskompromisni sjekači koji su dizajnirani za udobnu upotrebu tokom dugih radnih dana.

Koju veličinu bi trebao da odaberem?

Profesionalnim je korisnicima važnije izabrati ispravnu veličinu motorne kose nego jednostavno odabrati najsnažniji model. Snažan motor pomaže u jednostavnijem rezanju žilavije vegetacije, ali snažniji je motor također i teži. To može biti zamorno tokom dugotrajnog rada, a i smanjit će vam učinkovitost. Pravi profesionalac zato želi imati nekoliko motornih kosa koje može odabrati u zavisnosti od poslu koji obavlja. Prosječni bi se korisnik ipak trebao pobrinuti da je uređaj dovoljno snažan za jednostavno obavljanje predviđenog posla.


Savršen za zemljovlasnika

Ako posao koji radite je na malom ili srednjem imanju ili u ruralnoj bašti sa grmljem, živoj ogradi i malim drvećem, tada je motorna kosa srednje veličine savršena za vas. Možete mijenjati glave u zavisnosti od toga kosite li travu ili žilaviju vegetaciju. Ove su motorne kose udobne, svestrane i jednostavne za uporabu.

Koliko je jednostavan za korištenje?

Prilikom izbora motorne kose trebali biste obratiti pažnju na to koliko je lako mijenjati noževe i glave trimera. Također obratite pažnju na to da se trimi nit može jednostavno promijeniti kada upotrebljavate glavu trimera te da je dovodni mehanizam praktičan. Husqvarna motorne kose imaju takozvani Tap-&-Go dovodni sistem, odnosno trimi nit automatski se puni kada se glava pritisne na tlo.

Stvari koje trebate razmotriti kada birate motornu kosu


 1. Veoma je važno je da se motorna kosa može lako upaliti, pogotovo ako nemate dovoljno iskusta

 2. Velika snaga, veliki obrtni moment i veliko ubrzanje važni su prilikom košenja kroz vegetaciju, ali nemojte odabrati uređaj koji je nepotrebno težak ako radite po cijele dane.

 3. Obratite pažnju na to da naramenice raspoređuju opterećenje radi udobne upotrebe i učinkovitosti.

 4. Provjerite mogu li se ručke saviti u odnosu na osovinu kako bi se spriječila nejednaka raspodjela opterećenja na vašim leđima.

 5. Provjerite mogu li se ručke preklopiti radi transporta i skladištenja

 6. Naši motori imaju kontrolu emisija radi zaštite vaše radne okoline, ali i uopšte okoline.

Pogledajte i uporedite sve naše Check out and compare all our motorne kose ovde 

Povezani članci

 • Battery pack
  Travnjak i vrt

  Get more done with the Husqvarna Battery Series

  Gone are the days of disturbing the surroundings with your work. The machines in the Husqvarna Battery Series open up a whole new world of possibilities for you to get the work done – outdoors and in.

 • Brushcutter off set post
  Travnjak i vrt

  Husqvarna’s trimmers and brushcutters – designed to better your business

  Reduce the weight and increase the efficiency. That’s on the top of our list when we at Husqvarna develop new features for our trimmers and brushcutters. Here’s a closer look at what we’ve invented to make your business better.

 • Hedge Trimmer 226HD60S
  Travnjak i vrt

  Stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine makaza za živu ogradu

  Kada birate makaze za živu ogradu, razmislite o tome za koju ćete ih vrstu posla upotrebljavati. Hoćete li obrezivati visoku, nisku ili dug živu ogradu? Hoćete li oblikovati živu ogradu? Postoje tri glavne vrste makaze za živu ogradu: dvostrane, jednostrane i na produženoj osovini. Odaberite vrstu koja najbolje odgovara vašim baštenskim potrebama.