Počnimo

Čišćenje sa motornim pilama nakon oluje - kako ostati bezbjedan kada priroda napadne

Porodice zarobljene u svojim domovima. Drveće koje ide pravo na vas dok radite. Kao vatrogasac u često olujno pogođenom Mississippiu, Woodman Speights ima mnogo iskustva u radu sa motorni pilama u teškim uslovima. Kao što je opasan zadatak čišćenja nakon oluje - nešto što bi trebalo da bude odrađeno od strane obućenog profesionalca. ''Vidio sam neku ozbiljnu štetu'', kaže on. 

562 XP

Glavni izazov: Rad sa napetim stablima

 • Vrijeme: U zavisnosti od količine štete
 • Napor: Visok
 • Nivo: Profesionalni

Woodman Speights

Godina: 23

Zanimanje: Vatrogasac u Starkville vatrogasnoj jedinici

Rodni grad: Ponotoc, Mississippi

Čišćenje područja koje je pogodila oluja predstavlja jedan od najopasnijih poslova u kojem se radi sa motornom pilom. Statistički gledano više se nesreća događa u radu čišćenja nakon oluje nego za vrijeme same oluje. 

Woodman Speights i njegovi kolege u vatrogasnoj zajednici Starkville uvijek su spremni za rad sa pilama. Tokom posljednjeg čišćenja njegov je tim imao težak zadatak da se hitno probiju do jedne porodične kuće na koji je palo ogromno stablo hrasta. 

"Imali smo poziv da je ogromno drvo probilo krov kuće. Ali, doći do tamo bio je problem jer smo morali rasčistiti cestu od drveća koje je palo na nju." 

Woodmanova ekipa koristila je motorne pile kako bi očistili prolaz. Zadatak je uključivao mnogo izazova kao što su požari uzrokovani strujom, žice na tlu i mnogo krhotina.  

"Najvažnije od svega je bilo da ostanemo smireni. Ako počnete raditi neke stvari bez da prije razmislite o njima, vi ćete se povrijediti. A ovo je vrlo loša situacija u kojoj se možete naći." kaže Speights

Zahvaljujući volonterima koji su pomogli ukloniti posječene grane i krhotine, prvi dio čišćenja bio je završen u roku od pola sata. Nakon toga vatrogasci su mogli ući u kuću. Tada su i otkrili da je krošnja velikog drveta potpuno blokirala hodnik te je zarobila porodicu u jednoj od soba koje su se nalazile na spratu. 

"Počeli smo sa provjerom jesu li neke od grana napete, ali na kraju nije bila nijedna. Nakon toga smo ih prepilili kako bismo stvorili prolaz do porodice".
''Najvažnija stvar je da ostanete smireni. Ako počnete da radite bez razmišljanja, povrijedit ćete se.''


Koji je vaš najvažniji savjet za kolege korisnike motornih pila kada dođe do čišćenja nakon oluje?

“Uvijek zapamtite da ako postoji i najmanja sumnja da nećete moći kontrolisati situaciju - nemojte to ići raditi. Ako mislite da niste dovoljno dobro opremljeni ili iskusni, i ako nije velika hitnost, trebali biste to ostaviti i prepustiti profesionalcima"


7 profesionalni savjeta za čišćenje nakon oluje:

Prije nego počnete

 1. Pogledaj
  Napravite popis štete. Da li ima oborenih žica ili krhotina na ili u blizini drveća? Da li osjeća napetost u stablu koja bi uticala na njegovo pomjeranje? 2. Razgovarajte
  Pobrinite se da svi uključeni u čišćenje budu profesionalci koji znaju šta da rade. Ljudi koji su prošli odgovarajuću obuku bi trebali obaviti ovaj posao.  


 3. Plan za bježanje

  Uvijek obezbjedite da imate put za bježanje prije nego počnete raditi. 

1. Uzmite odgovarajuću opremu

Morate se pobrinuti da na sebi imate odgovarajuću zaštitnu opremu kada krećete u rad sa motornom pilom. Redovito obavljajte bezbjedonosne provjere kada baratate sa motornom pilom. Također morate provjeravati bezbjedonosne funkcije na vašoj opremi kako bi sve brže funkcionisalo. Uzmite za sobom pribor za prvu pomoć i dodatno gorivo za vaše uređaje.

Zapamtite, najbolja stvar kada radite s motornom pilom je vaš partner. Uvijek izbjegavajte raditi sami.

"Obično imamo komandira koji dodjeljuje posebne zadatke. Često postoje volonteri koji pripomognu. Važno je da svi koji učestvuju u čišćenju dobro komuniciraju prije nego što sam posao počne jer se kasnije teško sporazumijeti kada motorne pile počnu raditi, a za to su potrebne slušalice kako bi zaštitile sluh," kaže Speights.

2. Planiranje posla

Kada se približavate području koje je pogodila oluja, uvijek sebi dajte vremena kako biste procijenili situaciju. Ima li žica ili krhotina na krošnjama drveća? Postoji li napetost u drveću i postoje li stabla koja su se srušila zajedno s korijenom? Ne biste smjeli krenuti u posao prije nego što dobro pregledate što vas sve čeka. Također je vrlo važno da planirate put za bježanje u slučaju da se nešto dogodi. 

"Jedini trenutak kada morate žuriti kod čišćenja jest taj kada vidite da stablo počinje padati prema vama. To je moment kada trebate samo odbaciti motornu pilu od sebe i bježati prema spasu", kaže Speights.


3. Rezanje kada postoji napetost

Jedan od čestih izazova kod čišćenja nakon oluje jeste napetost u srušenim stablima. Napetost može prouzrokovati neočekivane kretnje kada se reže stablo što može dovesti do toga da grane iskoče i povrijede vas, oštete vašu opremu ili vas zarobe. 

Speight objašnjava kako on rješava probleme sa napetošću:

"Započinjemo sa rezanjem manjih grana kako bismo vidjeli cijelu situaciju. Tada oslobodimo čim više težine prije nego što počnemo sa rezanjem napetih grana. Nastavljamo stvaranjem malog reza, a zatim polakoi kontrolisano stvorimo tri ili četiri manja reza sve dok napetost ne popusti do kraja. Važna stvar je da to uradimo polako i korak po korak."


Cutting when tension in fallen tree

Ovo je opasan posao koji bi trebali raditi samo profesionalci.

Za jača naprezanja: Otvaranje na strani gdje je pritisak

Varijacija gdje se pili sa unutrašnje strane luka (strana pritiska). Napravite rez kao otvoren smjer ureza sa većim uglom otvaranja. Pilite pomalo sa obe strane sve dok napetost ne počne popuštati. Napetost se kontrolisano i postepeno smanjuje. Budite oprezni kako vrh vodilice ne bi stvorio povratni udar.


Za umjerena naprezanja: Otvorite suprotni rez

 1. Izrežite usmjereni usjek na unutarnjoj strani luka zakrivljenog debla i to do jedne trećine debljine debla.
 2. Ostanite pri unutarnjem luku i režite u malim fazama s vanjske strane luka prema središtu ureza sve dok deblo ne pukne.

Obarajte pravilnim redoslijedom

Stabla koja je oštetila oluja moraju biti oborena u smjeru kojim je puhao olujni vjetar. Ne rizikujte i pobrinite se da uvijek imate osiguran put za bježanje. Započnite sa rušenjem stabala koja su nagnuta kako biste smanjili rizik da počnu padati i time ugrožavati ljude koji rade na tlu. Stabla na slici se moraju oboriti redom: 1, 2, 3 i 4.


 1. Nagnuto stablo

 2. Polomljeno stablo, viseće/oboreno stablo

 3. Srušeno stablo sa podignutim korjenjem 


 4. Vertikalno polomljeno stablo, visoki panjevi

4. Obaranje nagnutog stabla

Započnite obaranjem nagnutog stabla. Korijenje tog stabla je najčešće pod velikim pritiskom te je nestabilno. Zbog tog razloga nikada ne biste smjeli hodati područjem gdje je to stablo nagnuto. Oborite stablo pod sigurnim uglom u smjeru gdje je nagnuto, na strmoj padini, s V-rezom ili dubokim V-rezom. Stablo će potom pasti polako zajedno sa panjem bez da se prepolovi ili udari nešto.


5. Obaranje polomljenih stabala sa kojih vise krošnje
Porodice zarobljene u svojim domovima. Drveće koje ide pravo na vas dok radite. Kao vatrogasac u često olujno pogođenom Mississippiu, Woodman Speights ima mnogo iskustva u radu sa motorni pilama u teškim uslovima. Kao što je opasan zadatak čišćenja nakon oluje - nešto što bi trebalo da bude odrađeno od strane obućenog profesionalca. ''Vidio sam neku ozbiljnu štetu'', kaže on. 
 1. Započnite sa piljenjem od vrha tako da ga je lakše okrenuti.


 2. Okrenite slomljeni dio prema dole korištenjem kuke za okretanje, remenom za okretanje ili povlačenjem dole sa mašinom.

 3. Nakon što oborite slomljeni dio, vrijeme je da se sruši i ostatak stabla. To možete uraditi na uobičajen način, ali morate paziti na to jer u takvim slučajevima stablo pada mnogo brže i postoji velika šansa da odskoči i počne se kotrljati. 

6. Rukovanje sa stablima koja su pala zajedno s korijenom

Stabla koje je srušio vjetar zajedno s velikim komadom korijena se nikad ne bi smjela prvo rezati na zadnjem kraju ako postoji mogućnost da se korijen digne u vašem smjeru. Ako se cijelo stablo mora obraditi sa motornom pilom, najbolje je da se počne od vrha. Ovo će ujedno i smanjiti pritisak prije nego što dođete do korijena. Počnite najprije sa potkresavanjem stabla kako biste vidjeli da li je deblo pod pritiskom. Izmjerite dužinu prvog debla od vrha i izrežite deblo tamo. Alternativno, možete rezati sve do kraja kako korijen ne bi iskočio. Sada koristeći traktor s kukom ili vitlom kako biste poravnali korijen s panjem.

Upozorenje: Kada se deblo prepili, iščupano deblo nikada ne smije biti ostavljeno da stoji. Neuspjeh da se stablo do kraja obori bi predstavljao veliku opasnost da padne na prolaznike, što bi moglo rezultirati ozbiljnim povredama ili smrću!

Ručna sječa korijena prije mašinske eksploatacije može biti obavljena samo onda kada ne postoji opasnost da se stablo ne okrene. Također morate biti na sigurnoj poziciji ako se panj izbaci napolje.  

Kada se deblo prepili kod korijena, postoji opasnost da se velikom snagom pomakne bočno. Zato morate osigurati pravac na kojem ćete imati slobodan put za bježanje. Okrenite se prema srušenom stablu s vaše lijeve strane te ga presjecite prema desnoj strani na dužini od 0.5 metra od debla. Sada imate zaštitu za vaše noge ako se deblo izbaci kada se napravi rez.Cutting uprooted fallen tree Cutting uprooted fallen tree
7. Rušenje stabala sa kojih ne visi krošnja

Slomljena stabla i visoki panjevi se sijeku na uobičajen način, kao i normalna stabla. Ali, budite oprezni jer u takvim slučajevima deblo pada mnogo brže pa postoji velika šansa da odskoči i počne se nepravilno kotrljati.