Od profesionalaca


Na vrhu njene igre – Kiah Martin govori kako je postala jedan od najboljih arborista na svijetu

Sjećate li se kada ste bili dijete i penjali se po drveću? Neki ljudi nastave da se penju i postanu arboristi. A neki od njih postanu najbolji na svijetu. Jedna od tih super profesionalaca je i Kiah Martin, arborist svjetski prvak koji živi u Melbournu. Ovo je njena priča.

"Prvi put sam u kontakt sa drvećem došla u ranim devedesetim kada sam sudjelovala na projektu rehabilitacije i oporavka prirodnih staništa. Ovaj je projekt u meni pobudio interes na polju uzgoja drveća i grmlja (arborikultura) krajem devedesetih godina. Tada sam krenula u daljnja istraživanja na fakultetu Burnley u Viktoriji.


“Mislila sam da dobijanjem iz te grane u ovo jednostavno ne može biti urađeno. Ali u stvari - može!”
"Za potrebe studiranja sam morala znati penjati se na drveće uprkos mom prethodnom mišljenju da 'prelasci s grane na granu' jednostavno su nemogući. Ali, uz veliki trud i volju uspjela sam sama sebi dokazati da je to zaista moguće. 

"Uspješno sam završila svoj 'trening za stabla' pa sam krenula održavati stabla u Kraljevskoj botaničkim bašti u Melbourneu i Cranbourneu što je potrajalo malo više od 10 godina."

"Imala sam nekoliko poslova prije i nakon ovog, ali, na kraju sam se zadržala na vlastitom biznisu - TreeStyle Pty Ltd. što me činilo veoma zauzetom.

"U Melbourneu živim i radim 20 ak godina s raznim privatnim klijentima, saradnicima i studentima arborikulture kako bi brže završili fakultet. Još uvijek volontiram za mnoge organizacije i moram priznati da sam imala puno sreće što sam dosad mogla biti uključena sva ta dešavanja." izjavila je Kiah

Kako biste opisali svoje radno okruženje?

"Ogromno prostranstvo! Moj je posao vrlo raznolik i kreće se od kombinacije poslova na tlu ali i u vazduhu počevši od penjanja po drveću, sadnje, baratanja raznim vrstama alata, davanju instrukcija studentima arborikulture, vođenje raznih vrsta diskusija sa odborima oko očuvanja drveća i njegove važnosti u našem društvu."


“Bila sam izuzetno sretna da radim sa nekima od najboljih renomiranih penjača na drveće i ljudima iz šumarske industrije iz cijele zemlje i iz cijelog svijeta.”


Koji su najveći izazovi koji se tiču održavanja drveća u Australiji?

"Vremenski uslovi, varijacije u sposobnosti i iskustvu operatera, zahtjevni klijenti s velikim očekivanjima, a ponekad je tu i problem da nema dovoljno sati sa suncem u jednom danu."


Koji su najvažniji faktori potrebni kako biste vi obavili dobar posao?

"Detaljna priprema i jasni poslovni ciljevi od samog početka koje prate dobre penjačke sposobnosti, tehnička kompetencija i posvećenost detaljima kada se nalazite u krošnji drveta. Efikasnost i učinkovitost u saradnji sa ekipom koja radi na tlu je također vrlo važna. Naravno, detaljna i dobro promišljena akcija čišćenja terena u kojoj sudjeluje kompletna ekipa nakon što se završi s poslom."


Postoje li sigurnosni izazovi u radu s motornim pilama kada se penje na drveće?

"Naravno da postoje. Zbog toga u svim takvim situacijama nosim vidljivu odjeću zajedno sa hlačama koje imaju zaštitu od rezanja lancom i jaknom koja se može udobno nositi u gotovo svim vremenskim uslovima. Također, u krošnji nosim čvrste cipele koje koristim i na radovima na tlu. Uza sve to koristi se i kaciga sa slušalicama za koje je poželjno da budu u visoko vidljivim bojama. Zaštitne naočale nose se u skladu sa uslovima koji trenutno preovladavaju. U većini slučajeva radim bez rukavica."


Kako izgleda uobičajen dan za Kiah Martin?

"Uobičajen dan sa alatima obično može da počinje oko 07:30 na licu mjesta. Ekipa se skupi pa zajedno prolazimo kroz zadatke koji se trebaju obaviti i razgovaramo o stvarima na koje bi eventualno trebalo obratiti posebnu pažnju. Svi zatim odlazimo na teren kako bi odradili poslove koje smo na sastancima dogovorili. Kao ekipa blisko surađujemo i jasno komuniciramo."

"Ukoliko je moguće, buku pokušavamo svesti na minimum ako svako radi pažljivo i učinkovito sa opremom koja u tom trenutku odgovara vrsti posla. Dan se obično sastoji od čestog penjanja po krošnjama drveća pa su razni penjački scenariji uz odgovarajuće pripreme na tlu standardna slika radnog dana. U to je sve uključena u upotreba motornih pila i teške mašinerije. Neizbježno, moramo odnijeti sve one nusprodukte (grane i ostali biootpad) kako bi se ponovno iskoristili kao gnojivo i sl."

"Ručak uvijek bude na redu kada i otprema ostataka nusprodukata koju će pratiti jedni te isti zadaci sve dok se sveukupan posao ne odradi do kraja, tj dok se teren na kojem se radilo na kraju potpuno ne očisti. Nakon toga slijede konsultacije sa klijentom kako bi se vidjeli da li zadovoljan ili nije. Većina radnih dana zapravo nikad ne bude obična jer se uvijek susrećemo s brojnim izazovima, ali, ekipa s kojom radim je izvanredna pa problema gotovo nikad ni nema."


Koji je vaš najvredniji alat s kojim radite?

"To bi bio sistem za izbacanje od Faltheimera, zajedno sa kompletom užeta i tri vrećice za bacanje marke Harrison Rocket. Odmah do njih je arboristička motorna pila Husqvarna T540XP koja može bez problema obaviti sve poslove uklanjanja grana." 


Šta za vas znači brend Husqvarna?

"Snažna baština, čvrsta partnerstva, najsavremenija tehnologija, iskrena predanost razvoju moderne opreme, predanost industriji i pouzdana oprema u svim uslovima."

Širom svijeta arboristi se takmiče kako bi prikazali svoje vještine i profesionalizam. Kiah Martin jedna je od najviše rangiranih arborista na svijetu, a njezini rezultati su najbolji pokazatelj. O tome svemu svjedoče brojne nagrade i priznanja na međunarodnim prvenstvima na području Azije, Australije ali i ostatka svijeta.


Povezani artikli

 • WLC 2016 EN
  Od profesionalaca

  Upoznajte šampiona koji koristi motornu pilu prvakinju u takmičenju

  WLC, Svjetsko takmičenje u sječi, se organizuje svake dvije godine, kada se proesionalna elita u sječi iz cijelog svijeta takmiči u pet različitih disiplina: Precizno obaranje, mijenjanje lanca na pili, precizno piljenje sa dva različita metoda i penjenje. 


 • Training Camp 2016 73
  Od profesionalaca

  3 pitanja sa Lasse Strandell

  Lasse je višestruki dobitnik medalja na WLC, specijalzovnim u područjima XX i XX, i ima više od XX godina iskustva. Sa ovom stručnošću. nema sumnje da je on trener Husqvarna tima na takmičenju WLC 2016. godine. Mi  vam dajemo pregled ovog ekskluzivnog intervjua: [Interview with Lasse Strandell]

 • 576 XP
  Od profesionalaca

  Upoznajte jednog od najmlađih šampiona Antona Peterssona. 19 godina

  Anton je član tima takmičara koji su imaju ispod 24 godine. Pogledajte šta on ima da kaže o svojim prilikama na ovogodišnjem Svjetskom takmičenju u sječi (WLC).