Od profesionalaca


Efikasna sječa na toploti i velikim visinama

Vrućina, suha, i udaljena lokacija visoko u planinama. Ovdje se na strmim padinama obaraju velika stabla velikom brzinom. To je teško okruženje koje ima velike zahtjeve na sjekače kao i na njihove mašine. Jaime Wagenfuhr i njegov sin Graham uživaju u svakoj minuti. Korištenje lančanih testera sa samo-podesivim karburatorom AutoTune im omogućava da rade neometano i efikasno - na svim nadmorskim visinama i temperaturama.

Mi smo se u planinama u Rainbow Lake, tek nešto više od četrdeset kilometara zapadno od grada Reddinga u sjevernoj Kaliforniji na zapadnoj obali SAD-a. Jaime Wagenfuhr sjedi za upravljačem jednog utovarivača. On podiže i postavlja velika debla u hrpama, čekajući na kamion sa drvima da ih odveze krivudavim, prašnjavim planinskim putem. 

Jaime je počeo raditi u šumi čistom slučajnošću. Nakon što je živio i radio u Los Angelesu neko vrijeme, on je odlučio da se preseli.  Bio mu je potreban posao i uspostavio je kontakt sa prijateljem kome je je bio potreban neko ko bi radio sa motornom pilom.


"Vidite rezultate svaki dan"

"To je bilo prije 30 godina a ja sam još uvijek ovdje ostao", kaže on sa zadovoljstvom. Kako god, danas Jamie Wagenfuhr pokreće vlastiti posao sa sječom drveta.  "Ja volim da budem vani u ovom prekrasnom okruženju. Težak je to posao, ali je zabavan i koristan. Vidite rezultate šta ste napravili nakon svakog dana”.

Njegov sin Graham se slaže. On je bio u šumi od djetinjstva te je postepeno naučio posao. On je sada jedan od ljudi koji obaraju i trimerišu stabla prije nego ih izvuku preko padina pomoću teških kablova priključenih na šumarsku mašinu. 
Forestry work around the Rainbow Lake in California

Klima je težak izazov

"Kako ne možete voljeti ovakvo mjesto?", kaže Graham, gledajući preko doline dok oštri lanac na jednoj od motornih pila. 

“Ali, dok je tamo prekrasnog zelenila i prelijepih pogleda gdje god da odeš, teško je to tamo. Tamo je mnogo podmuklog hrastovog drveća, koje može brzo postati smrtna zamka ako ga loše procijenite prilikom obaranja”, kaže Jaime. Klima je drugi težak izazov. Temperature često dosežu 50 stepeni ljeti. A, tu je i razlika u nadmorskoj visini. Jedne sedmice Jaime, Graham i ostali bi mogli raditi dole u dolini. Sledeće sedmice, oni bi sjekli na mnogo višoj nadmorskoj visini.


Prilagođava se visini, temperaturi i gorivu

Kako bi zadovoljili ove promjenjive uslove, Husqvarna 562 XP Autotune je postala dio Wagenfuhrsovih standardnih mašina. Autotune je mogućnost koja uvijek obezbjeđuje optimalni rad motora automatskim podešavanjem karburatora na osnovu trenutnih uslova. To fino podešava motor prema visokim ili niskim nadmorskim visinama i temperaturama, te također obezbjeđuje da motor radi savršeno i ako se izmjenjuju različite vrsta goriva (na primjer, sa gorivom sa većim udjelom etanola).

"Često kada radimo na nadmorskoj visini iznad 1.300 metara, kao što smo sad u ovom mometnu, mi moramo podesiti motor. Ali mi to više ne moramo da radimo. Motorna pila se sama podešava i radi odlično na svim visinama", kaže Jaime.

"Motorne pile se uvijek pale brzo i rade glatko. Ona je također mnogo oštrija u odnosu na mnoge druge motorne pile ove veličine", kaže Graham.


25 godina korištene Husqvarna motorne pile

Wagenfuhrs koristi samo Husqvarana motorne pile. Husqvarna mu je zapela za oko, jer je prije mnogo godina njegov punac kupio polovnu Husqvarna motornu pilu za piljenje drva. 

"Što se mene tiče, Husqvarna već 25 godina izrađuje dobre motorne pile. Trošovi rada su niski jer se rijetko kvare. Ako morate često da mijenjate motornu pilu, vi nikada nećete imati posla”.

"To znači da sve što ima motornu pilu uvijek radi. To je vrijeme, to je novac. Sve radi odlično i dozvoljava vam da radite učinkovito" dodaje Graham.

Iako to nije lak posao, radni uslovi su znatno poboljšani proteklih godina. Tada nije bilo puteva kada je Jaime Wagenfuhr započeo posao. 

"Svaki dan nam je trebalo dva sata da se popnemo na planinu da bi obarali stabla", kaže Jaime.

Koliko dugo misliš još da se nosiš sa obaranjem drveća?

"Vjerovatno dok ne budem više mogao. Ali, ja sam još uvijek veoma mlad, tako da ću biti još dugo. Ionako, bio bih sretan da pomognem Grahamu ako želi na nastavi posao u nekom trenutku u budućnosti''. 

Graham Wagenfuhr

Povezani artikli

 • WLC 2016 EN
  Od profesionalaca

  Upoznajte šampiona koji koristi motornu pilu prvakinju u takmičenju

  WLC, Svjetsko takmičenje u sječi, se organizuje svake dvije godine, kada se proesionalna elita u sječi iz cijelog svijeta takmiči u pet različitih disiplina: Precizno obaranje, mijenjanje lanca na pili, precizno piljenje sa dva različita metoda i penjenje. 


 • Training Camp 2016 73
  Od profesionalaca

  3 pitanja sa Lasse Strandell

  Lasse je višestruki dobitnik medalja na WLC, specijalzovnim u područjima XX i XX, i ima više od XX godina iskustva. Sa ovom stručnošću. nema sumnje da je on trener Husqvarna tima na takmičenju WLC 2016. godine. Mi  vam dajemo pregled ovog ekskluzivnog intervjua: [Interview with Lasse Strandell]

 • 576 XP
  Od profesionalaca

  Upoznajte jednog od najmlađih šampiona Antona Peterssona. 19 godina

  Anton je član tima takmičara koji su imaju ispod 24 godine. Pogledajte šta on ima da kaže o svojim prilikama na ovogodišnjem Svjetskom takmičenju u sječi (WLC).