Alati za korištenje


Stvari koje trebate imati na umu prilikom kupovine motorne testere

Želite orezivati grmove, ili obarati drveće? Prilikom kupovine nove pile najvažnije je da razmislite o poslovima koje želite da radite sa njom.

Kada ste u potrazi za vašom novom motornom testerom, ima nekoliko stvari o kojim vrijedi razmisliti a koje će učiniti vaš rad lakšim.

Snaga i težina

Ako nemate iskustva u korištenju motorne testere bolje je da odaberete laganiju verziju, jer su one lakše za rukovanje. Profesionalni korisnici, koji rade cijeli dan u šumi, će naravno takođe cijeniti testeru male težine.

Takođe treba da budete sigurni da će vaša nova testera biti dovoljno snažna za posao koji namjeravate raditi. Ako ćete raditi težak posao, trebat će vam više snage kao i odgovarajuća rezna oprema. Većina specijalizovanih dilera će vam moći pomoći da izaberete odgovarajuću veličinu.

Vibracije mogu uzrokovati povrede

Ako ste profesionalni korisnik vrlo je bitno da vaša testera ima nizak nivo vibracija, kako bi umanjili rizik od povrede vaših ruku. Ali čak i ako testeru koristite sporadično, nizak nivo vibracija znači udobniji rad za vas. Možete saznati više o vibracijama naših motornih testera u našem kalkulatoru vibracija.

Benzin ili baterija?

Motorna testera na benzin je najbolji izbor ako radite duge radne smjene u šumi jer onda nećete morati da nosite sa sobom dodatne baterije. Ali ako radite samo u svojoj bašti onda je baterijska testera odlična alternativa. Ako imate dvije baterije jednu možete puniti dok drugu koristite. Korištenje baterijskih testera je praktično i udobno, vibracije su veoma male a nivo buke je nizak. I ne morate da brinete o izduvnim gasovima i emisijama.

Husqvarna Battery Chainsaw

Podsjetnik kada kupujete motorne testere:

 1. Emisije

  Većina zemalja ima stroge propise o emisiji izduvnih gasova a koje stare motorne testere ne mogu zadovoljiti. Uvjerite se da vaša testera zadovoljava ove propise, i za vaše, a i za dobro životne sredine.

 2. Uravnoteženost

  Budite sigurni da je vaša testera dobro izbalansirana i da lijepo leži u ruci. Treba da možete lagano da prebacujete oslonac i držanje testere prilikom rada, a da ona ostane u balansu. To će vam biti od velike pomoći kada radite sa testerom.

 3. Bezbjednost

  Ovo je naravno jedan od najvažnijih aspekata koje treba uzeti u obzir prilikom odabira motorne testere. Uvjerite se da testera ima mnoštvo bezbjedonosnih karakteristika koje su dobro testirane, kako bi smanjile rizik od povrede. I uvijek koristite odgovarajuću zaštitnu opremu kada radite sa motornom testerom.

 4. Održavanje

  Kako bi uštedjeli vrijeme održavajući vašu motornu testeru, provjerite jesu li filter vazduha i pumpica goriva lako dostupni, kao i da li je jednostavno dotegnuti rezni lanac.

Uporedite naše proizvode i pronađite još informacija na našoj stranici sa motornim testerama 

Povezani artikli

 • H-team Ambassadors UK team
  Alati za korištenje

  Sve je u proizvodnji: predstavljanje Husqvarna X-Cut lanaca

  Husqvarna X-Cut je prvi originalni lanac za pile. Dizajniran za samo jednu namjenu: da optimizira rad vaše Husqvarna motorne pile - i time poveća vašu proizvodnju. Evo kako on radi.

 • 545 chainsaw - WEB PCP
  Alati za korištenje

  Kako odabrati pravu motornu testeru za vaše potrebe

  Razlika između dobre testere i najbolje motorne testere za vaše specifične potrebe može biti značajna. Mi znamo koje su stvari bitne kada birate motornu testeru koja vam savršeno odgovara.