Održavanje


Održavajte vaš lanac oštrim

Piljenje sa tupim lancem dovodi do veće potrošnje goriva i prekomjernog trošenja. Srećom, možete lako izbjeći ovo tako što ćete oštriti svoje lance redovno i ispravno. Sve što trebate znati o oštrenje vaše motorne pile je ovdje.

Šta mi je potrebno da izoštrim svoj lanac?

Ovo su alati koji će vam pomoći da naoštrite lanac:

 • Okrugla turpija
 • Pljosnata turpija
 • Mjerač
 • Držač motorne pile

Zapamtite da postoje različite okrugle turpije i mjerači s obzirom na vrstu lanca koji koristite.

Vidi tablicu ispod:

Filing equipment

Uglovi rezanja

Zubi lanca moraju se oštriti pod tim uglovima:

 • Ugao brušenja vrha pločice
 • Ugao brušenja boka pločice
 • Brušenje donjeg ugla
 • Postavka dubine mjerača

Uglovi mogu varirati u zavisnosti od vrste lanca kojeg imate. Dobar način da vratite zub lanca pod pravi ugao jeste taj da koristite mjerač. Na taj način ne trebate misliti oko različitih uglova kako biste osigurali dobar rezultat. Potrebno je samo pratiti upusvo i dobit će te pravilne uglove na zubu lanca.

Filing angles

Koliko često bi lanac trebao biti naoštren?

Oštrina lanca se smanjuje nakon nekog vremena pa čak i ako se izbjegava rezanje po stvarima koje smanjuju njegovu oštrinu (kamen, zemlja i sl.). Lanac postaje tup. Ako lanac prepili preko kamena on postaje neupotrebljiv i potrebno mu je hitno oštrenje.

Ako lanac koristite većinu dana, poželjno je da se lanac oštri svaki put kada treba dopuniti gorivo. Lakše je oštriti češće i slabije nego da se čeka dugo vremena prije nego se odlučite za oštrenje. Čestim oštrenjem dobit ćete bolju preciznost i radit ćete efikasnije.

Blunt cutting tooth
Irregular edge on cutting tooth

Kako naoštriti lanac?

Preporučujemo korištenje Husqvarna mjerača kako bi dobili najbolje rezultate oštrenja. Pokušajte brusiti čim je manje materijala moguće.

Započnite tako da pronađete najkraći zub lanca. Svi zubi trebali bi biti izbrušeni tako da imaju jednaku dužinu kao i najkraći zub.

 • Postavite mjerač na lanac. Strelice na mjeraču trebaju pokazivati smjer rotacije lanca (prema vrhu lanca). Pobrinite se da je mjerač u kontaktu s lancem.
 • Koristite okruglu turpiju. Postavite turpiju na ugao od 90 stepeni nasuprot valjcima mjerača. Turpija treba dodirivati oba valjka. Brusite zub lanca laganim i glatkim pokretima.
 • Nastavite brusiti svaki zub. Svaki zub mora biti izbrušen tako da bude oštar. Važno je da nakon brušenja svi zubi budu iste dužine.
 • Kada završite sa brušenjem zubi na jednoj strani, otpustite kliješta te pričvrstite vodilicu na drugu stranu. Tada naoštrite zube na isti način na koji ste izbrusili sa suprotne strane.
How to file the chain 1 How to file the chain 2 How to file the chain 3

Oštrenje u šumi

Veoma je korisno imati uz sebe držač motorne pile kada brusite na terenu. Postavite ga na panj i pričvrstite motornu pilu kao što bi to učinili i sa kliještima. Brusite lanac na isti način kao što je navedeno u tekstu iznad.

Filing in the forest

Kako podesiti ispravnu dubinu reza?

Postavka dubljine mjerača određuje koliko će se rezni zub na lancu izbrusiti. Ako je mjerač dubine vrlo nisko tada će se drvo puno slabije piliti, a ako je mjerač dubine postavljen previsoko, tada će rezni zub rezati preduboko u drvo.

To znači da će rezati mnogo agresivnije što će rezultirati velikim vibracijama. Također, povećava se rizik od povratnog udara jer je lanac izložen nepotrebnim naprezanjima.

Provjeravajte dubinu kombi mjerača svakih 3 do 5 dok oštrite lanac tokom normalnog trošenja, a češće tpkom većeg obima radova. Koristite kombi mjerač dubine i pljosnatu turpiju kako bi provjerili i postavili ispravnu visinu. „Soft“ (meko) i „hard“ (tvrdo) oznake koje su otisnute na mjeraču odnose se na meko drvo poput četinara i smrznuto drvo.

Depth gauge (this image need additional graphics)

Kada zamjeniti lanac?

Vrijeme kada je potrebno zamijeniti lanac motorne pile je kada je najduži dio reznog dijela zuba kraći od 4 milimetra ili ako pronađete pukotine. 

When to replace the chainsaw chain (this image need additional graphics)

Povezani artikli

 • Range image protective clothes
  Održavanje

  Husqvarna zaštitna odjeća: Materijali koji se koriste za zaštitu i fleksibilnost

  Mi u Husqvarni, radili smo naporno da saznamo šta to definiše udobnost u profesionalnom šumarstvu i sječi, kako se može poboljšati, i kakav komfor je potreban u svakom trenutku vašeg radnog dana.

 • Održavanje

  Husqvarna zaštitna odjeća: Vodič za pranje i popravke

  Čista i cijela odjeća je jedino bezbjedna odjeća. Vaša zaštitna odjeća je redovno izložena znoju i ulju - supstancama koje mogu doći do zaštitnog sloja i smanjiti njegovu funkciju.

 • 560XP
  Održavanje

  Husqvarna zaštitna odjeća: Pronađite svoju veličinu

  Zaštitna odeća Husqvarna dostupna je u različitim veličinama kako bi odgovarala svim vrstama drvosječa i izazovima. Napravili smo vodič za veličinu kako bismo vam pomogli. Odvojite nekoliko trenutaka da provjerite svoje tjelesne mjere prema vodiču kako biste pronašli pravu veličinu.