Bezbjednost


Zahtjevi za bezbjedan rad sa motornim testerama

Rad sa motornim testerama može biti opasan posao. Ali, ako pratite nekoliko osnovnih pravila, riješit ćete se svih nesigurnosti i skoncentrisat ćete se u potpunosti na zadatke koji su pred vama.

Prije nego počnete

Postoji nekoliko stvari o kojima trebate voditi računa prije nego što počnete koristiti motornu testeru. Ako radite sami, pobrinite se da slijedite sljedeća pravila:

Postoji nekoliko stvari o kojima trebate voditi računa prije nego što počnete koristiti motornu pilu. Ako radite sami, pobrinite se da slijedite sljedeća pravila:
Postoji nekoliko stvari o kojima trebate voditi računa prije nego što počnete koristiti motornu pilu. Ako radite sami, pobrinite se da slijedite sljedeća pravila:
 1. Obavjestite nekoga da ćete raditi  

 2. Parkirajte svoje vozilo kako bi mogli brzo izaći  

 3. Uvijek sa sobom nosite mobitel 

Before you start working with a chainsaw

1. Bezbjedonosna oprema kod motornih testera


Pobrinite se da budete prikladno obućeni i opremljeni za posao koji vam slijedi. Sve motorne testere dolaze sa obaveznim sigurnosnim funkcijama. Većina motornih testera od Husqvarne opremljene su sa TrioBrakeTM opcijom koja vam omogućuje da lanac motorne testere zaustavite u bilo kojem trenutku i to pomakom desne ruke.

Najčešća ozlijeda kod korištenja motornih testera je razderotina kože što znači "ozlijeda koja kida kožu", a ponekad se radi i o rasjekotini. Ovakve vrste ozlijeda su očekivane kada lanac presječe tkivo.

Nošenje odgovarajuće opreme može spriječiti nastanak brojnih povreda. Međunarodni bezbjedonosni standardi za odjeću regulišu šta je učinkovito, a šta nije. Sva Husqvarna zaštitna odjeća je testirana i odobrena od strane relevantnih e0vropskih i međunarodnih standarda. Ali, gdje god da se nalazite, pobrinite se za to da nosite slijedeće:

2. Plan za obezbjeđenje lokacije bezbjednom za rad na kojoj ćete koristiti motornu testeru


Kada stignete na mjesto, vrijeme je za planiranje obaranje stabla. Najprije se pobrinite za to da se niko ne nalazi na udaljenosti barem 2x većoj od visine stabla koje želite oboriti. Proučite stablo i provjerite da li je oštećeno sa truleži te da li ima pukotina. Da li je stablo nagnuto? U kojem bi se smjeru stablo trebalo oboriti, a da se u obzir uzme vaš sljedeći zadatak?


Safety equipment when felling trees

3. Smjer obaranja


Većina stabala ima prirodni smjer pada. Na to utiče nagnutost stabla, oblici i veličine grana, krošnja i pritisak snijega na krošnju i grane. Ako niste sigurni na koju je stranu stablo nagnuto, malo se odmaknite i provjerite nagnutost viskom. 

Do neke mjere se može utjecati i na to da se stablo obori u smjeru koji mu nije prirodan, ali to zahtijeva znanje, iskustvo i odgovarajuću opremu za obaranje. Stabla sa slabim deblom poput suhih ili mrtvih moraju biti oborena prema najlakšoj strani.

4. Rukovanje motornom testerom


Konačno, rukovanje motornom testerom. Postoji nekoliko tehnika koje će vam pomoći da svoj posao obavite lakše i bezbjednije.

 1. Držanje palcem

  Palcima i prstima potpuno obuhvatite ručke te držite palac lijeve ruke ispod prednje ručke kako bi se smanjila sila povratnog udara.

 2. Blizak kontakt

  Nemojte se bojati motorne testere. Držite je u blizini svog tijela kako biste dobili bolju preciznost i balans.

 3. Pozicija

  Optimalna radna pozicija je lijeva noga ispred desne sa savijenim koljenima, a ne leđima.

 4. Isključivanje lanca

  Lanac motorne testere mora mirovati kada se mijenja lokacija na kojoj se pili.

 5. Sigurna udaljenost

  Pobrinite se za to da se niko osim vas ne nalazi na udaljenosti manjoj od 3 metra u trenutku kada radite sa motornomtesterom.

Felling direction

Bezbjedonosne funkcije na motornim testerama- i šta one znače

 • Zaštita od povratnog udara osigurava da se lanac zaustavi ako se motornom testerom loše rukuje
 • Zaključavanje gasa je dizajnirano tako da motorna testera funkcioniše samo onda kada se drži određena tipka
 • Hvatač lanca sprečava da lanac odleti u slučaju pucanja ili iskakanja sa vodilice
 • Štitnik za desnu štiti je u slučaju pucanja lanca ili iskakanja sa vodilice
 • Lako dostupna tipka za prekid rada osigurava da se lanac motorne testere odmah zaustavi

Dva važna savjeta za bezbjedan rad

 • Krenite na obuku! Niko ne postaje iskusan rukovalac motorne testere nakon samo jednog dana korištenja. Samostalno vježbanje može biti uzrok pogrešne tehnike korištenja.
 • Provjerite vašu opremu! Vaša motorna testera opremljena je sa mnogo bezbjedonosnih funkcija. Pobrinite se za to da se oprema provjerava redovito.

Povezani artikli

 • 562XP - EU, Spainish Image
  Bezbjednost

  Budite bezbijedni i zagrijani – oprema za motorne pile koja vam je potrebna za početak rada

  Kada govorimo o zaštitnoj odjeći i opremi, pravila i zakoni se razlikuju od države do države. Ali nije bitno gdje se vi nalazite, ova lista proizvoda će povećati vašu bezbjednost kada radite sa motornom pilom.