Bezbjednost


Sigurnosni zahtjevi u radu sa motornim pilama

Rad sa motornim pilama može biti opasan posao. Ali, ako pratite nekoliko osnovnih pravila, riješit ćete se svih nesigurnosti i koncentrisat ćete se u potpunosti na zadatke koji su pred vama.

Prije nego počnete

Postoji nekoliko stvari o kojima trebate voditi računa prije nego što počnete koristiti motornu pilu. Ako radite sami, pobrinite se da slijedite sljedeća pravila:

Postoji nekoliko stvari o kojima trebate voditi računa prije nego što počnete koristiti motornu pilu. Ako radite sami, pobrinite se da slijedite sljedeća pravila:
Postoji nekoliko stvari o kojima trebate voditi računa prije nego što počnete koristiti motornu pilu. Ako radite sami, pobrinite se da slijedite sljedeća pravila:
 1. Obavjestite nekoga da ćete raditi  

 2. Parkirajte svoje vozilo kako bi mogli brzo izaći  

 3. Uvijek sa sobom nosite mobitel 

Before you start working with a chainsaw

1. Sigurnosna oprema kod motornih pila


Pobrinite se da budete prikladno obućeni i opremljeni za posao koji vam slijedi. Sve motorne pile dolaze sa obaveznim sigurnosnim funkcijama. Većina motornih pila od Husqvarne opremljene su sa TrioBrakeTM opcijom koja vam omogućuje da lanac motorne pile zaustavite u bilo kojem trenutku i to pomakom desne ruke.

Najčešća ozlijeda kod korištenja motornih pila je razderotina kože što znači "ozlijeda koja kida kožu", a ponekad se radi i o rasjekotini. Ovakve vrste ozlijeda su očekivane kada lanac presječe tkivo.

Nošenje odgovarajuće opreme može spriječiti nastanak brojnih povreda. Međunarodni sigurnosni standardi za odjeću regulišu šta je učinkovito, a šta nije. Sva Husqvarna zaštitna odjeća je testirana i odobrena od strane relevantnih europskih i međunarodnih standarda. Ali, gdje god da se nalazite, pobrinite se za to da nosite slijedeće:

2. Plan za obezbjeđenje lokacije sigurnom na kojoj ćete koristiti motornu pilu


Kada stignete na mjesto, vrijeme je za planiranje obaranje stabla. Najprije se pobrinite za to da se niko ne nalazi na udaljenosti barem 2x većoj od visine stabla koje želite oboriti. Proučite stablo i provjerite da li je oštećeno sa truleži te da li ima pukotina. Da li je stablo nagnuto? U kojem bi se smjeru stablo trebalo oboriti, a da se u obzir uzme vaš sljedeći zadatak?


Safety equipment when felling trees

3. Smjer obaranja


Većina stabala ima prirodni smjer pada. Na to utiče nagnutost stabla, oblici i veličine grana, krošnja i pritisak snijega na krošnju i grane. Ako niste sigurni na koju je stranu stablo nagnuto, malo se odmaknite i provjerite nagnutost viskom. 

Do neke mjere se može utjecati i na to da se stablo obori u smjeru koji mu nije prirodan, ali to zahtijeva znanje, iskustvo i odgovarajuću opremu za obaranje. Stabla sa slabim deblom poput suhih ili mrtvih moraju biti oborena prema najlakšoj strani.

4. Rukovanje motornom pilom


Konačno, rukovanje motornom pilom. Postoji nekoliko tehnika koje će vam pomoći da svoj posao obavite lakše i sigurnije.

 1. Držanje palcem

  Palcima i prstima potpuno obuhvatite ručke te držite palac lijeve ruke ispod prednje ručke kako bi se smanjila sila povratnog udara.

 2. Blizak kontakt

  Nemojte se bojati motorne pile. Držite je u blizini svog tijela kako biste dobili bolju preciznost i balans.

 3. Pozicija

  Optimalna radna pozicija je lijeva noga ispred desne sa savijenim koljenima, a ne leđima.

 4. Isključivanje lanca

  Lanac motorne pile mora mirovati kada se mijenja lokacija na kojoj se pili.

 5. Sigurna udaljenost

  Pobrinite se za to da se niko osim vas ne nalazi na udaljenosti manjoj od 3 metra u trenutku kada radite sa motornom pilom.

Felling direction

Sigurnosne funkcije na motornim pilama - i šta one znače

 • Zaštita od povratnog udara osigurava da se lanac zaustavi ako se motornom pilom loše rukuje
 • Zaključavanje gasa je dizajnirano tako da motorna pila funkcioniše samo onda kada se drži određena tipka
 • Hvatač lanca sprječava da lanac odleti u slučaju pucanja ili iskakanja sa vodilice
 • Štitnik za desnu štiti je u slučaju pucanja lanca ili iskakanja sa vodilice
 • Lako dostupna tipka za prekid rada osigurava da se lanac motorne pile odmah zaustavi

Dva brza savjeta za sigurnost

 • Krenite na obuku! Niko ne postaje iskusan rukovalac motorne pile nakon samo jednog dana korištenja. Samostalno vježbanje može biti uzrok pogrešne tehnike korištenja.
 • Provjerite vašu opremu! Vaša motorna pila opremljena je sa mnogo sigurnosnih funkcija. Pobrinite se za to da se oprema provjerava redovito.

Povezani članci

 • 562XP - EU, Spainish Image
  Šuma

  Budite bezbijedni i zagrijani – oprema za motorne pile koja vam je potrebna za početak rada

  Kada govorimo o zaštitnoj odjeći i opremi, pravila i zakoni se razlikuju od države do države. Ali nije bitno gdje se vi nalazite, ova lista proizvoda će povećati vašu bezbjednost kada radite sa motornom pilom.