Bezbjednost


Budite bezbijedni i zagrijani – oprema za motorne pile koja vam je potrebna za početak rada

Kada govorimo o zaštitnoj odjeći i opremi, pravila i zakoni se razlikuju od države do države. Ali nije bitno gdje se vi nalazite, ova lista proizvoda će povećati vašu bezbjednost kada radite sa motornom pilom. 

 1. Šljem Šljem sa slušalicama, vizirom i zaštitnim naočalama. Šljem je dizajniran da vas štiti od padajućeg granja i udaraca. Vizir bi trebao pokrivati cijelo vaše lice kako bi vas zaštitio od ogrebotina i piljevine, a zaštitne naočale pružaju dodatnu zaštitu za vaše oči. 

  Slušalice pružaju zaštitu od buke, a umeci i jastučići za zaštitu sluha će se s vremenom istrošiti pa je važno da se redovito mijenjaju. Također je važno da se i kaciga mijenja prema uputstvima i preporukama za pravilnu upotrebu koje zavise od vrste kacige koja se koristi. Razlog tome jest taj da plastika na kacigi tokom vremena gubi svoja svojstva te postaje lomljiva, većinom zbog štetnih UV zraka. Husqvarna kacige na sebi imaju kalendar na kojem označavate datum kada ste ih počeli koristiti. Naša 'Tehnical' kaciga sadrži indikator UV zraka na kojem je prikazan rok trajanja kacige i koji će vam pokazati kada je došlo vrijeme da ju zamijenite.

 2. Šumarska jakna/majica pruža potpunu pokrivenost gornjeg dijela tijela, prozračna je, vidljiva je u uslovima slabe svjetlosti i sadrži reflektirajuće materijale.

 3. Zaštitne hlače/nogavice. Zaštitne hlače moraju imati posebno punjenje koje pruža zaštitu od udara lanca motorne pile te zadovoljavati međunarodnim i lokalnim standardima o sigurnostima na radu.  Zaštitno punjenje sastoji se od obloge sa nekoliko slojeva vrlo dugih vlakana koji se upetljaju sa lancem motorne pile koji ga zaustavljaju u djeliću sekunde. Pri pranju je važno pridržavati se uputa proizvođača. Ako se na hlačama ili nogavicama oštete zaštitni slojevi, one se moraju zamijeniti.

 4. Zaštitne čizme Čizme bi trebale sadržavati zaštitu na prstima, zaštitu od pile i neklizajući podplatu koji moraju biti u skladu sa nacionalnim standardima. 

 5. Radne rukavice Uvijek morate nositi radne rukavice kako biste se zaštitili od rezova, ogrebotina, ulja i goriva. Pobrinite se da rukavice budu opremljene zaštitom od motornih pila kako bi mogle zaustaviti lanac u trenutku kada počne rezati rukavicu. Razlozi su slični kao i kod zaštitnih hlača (vidi tačku br. 3)

 6. Pribor za prvu pomoć trebao bi biti lako dostupan i nadohvat ruke.

Protective equipment for chainsaws

Povezani artikli

 • 562XP
  Bezbjednost

  Zahtjevi za bezbjedan rad sa motornim testerama

  Rad sa motornim testerama može biti opasan posao. Ali, ako pratite nekoliko osnovnih pravila, riješit ćete se svih nesigurnosti i skoncentrisat ćete se u potpunosti na zadatke koji su pred vama.