Kako da - Motorne pile

Sve što trebate da znate od Husqvarna motornim pilama. Kliknite na sliku ispod kako biste pokrenuli video. 
Abrorist T540XP

Kako da pokrenete motornu pilu koja se drži odozgo

Ako pratite ovaj postupak prikazan u ovom kratkom videu, vidjećete da se motor Husqvarna motorne pile koja se drži odozgo, vrlo lako pokreće brzo i jednostavno, čak i kada je motor hladan. Prvo provjerite da je kočnica lanca uključena. To sprječava da se lanac okreće pri pokretanju i da biste zaštitili svoje ruke. Zatim provjerite karburator, pritiskom na punjenje žarulja 5 puta, nakon čega slijedi aktiviranje čoka. Povucite startni kabel dok se motor ne upali. Isključite čok kada je motor pile je zaustavljen i ponovno povucite startni kabel dok ne pokrenete motor. Isključite pauzu lanca i zaturirajte motor za dobivanje normalnog obrtnog momenta. Vaša pila koja se drži odozgo je sada spremna za korištenje.

128LDx

Kako da izbjegnete zaglavljivanje vodilice prilikom orezivanja drveća sa teleskopskom pilom

Posljednja stvar koju želite da se dogodi je da vam se vodilica zaglavi kada orezujete stablo sa teleskopskom pilom. Kako biste izbjegli ovo trebali biste pratiti tehniku ilustrovanu u ovom kartkom videu. Prvo, trebali biste napraviti kratak rez udaljen od debla, sa unutrašnje strane grana. Sa ovim metodom izbjeći ćete da vam se zaglavi vodilica kada orezujete deblje grane. Napravite sledeći rez odozgo malo bliže deblu. Na kraju održite batrljak bliže deblu. 

Working with chainsaws part 1

Kako da provjerite da podmazivanje lanca djeluje na vašoj motornoj pili

Podmazivanje lanca je veoma važno kako bi se spriječilo pregrijavanje lanca motorne pile dok režete, i pobrinite se da se vodilica slobodno okreće okolo. Za dug vijek trajanja vodilice i lanca. Ovako provjeravate da li sistem lubrikacije radi. Pratite instrukcije u ovom kratkom videu za upustva kako da provjerite da li sistem podmazivanje na vašoj motornoj pili radi ispravno. Prvo, provjerite nivo ulja. Pokrenite vašu pilu i pobrinite se da je kočnica lanca isključena. Zaturirajte motor pile, nekoliko centimetara udaljeno od debla. Ulje na deblu će pokazati da li sistem podmazivanja radi.

T540XP, T540 XP

Kako da postavite vodilicu na motornu pilu

Kako bi vaša motorna pila radila savršeno, morate postaviti i čistiti vodilicu. Prvo, uklonite vodilicu sa motorne pile i očistite utor vodilice, ukljanjajući svu nečistoću koja bi mogla da zaglavi. Pregledajte okolo na vodilici za neka oštećenja i odšmirglajte ih. Provjerite da nema pohabanih površina. Ukoliko je jedna strana istrošena okrenite drugu starnu vodilice. Ukoliko su obe strane pohabane, vodilica bi trebala biti zamjenjena. Podesite vodilicu i lanac nazad u pilu i malo mrdnite lanac kako biste provjerili kretanje. Ako se lanac mrda, onda biste trebali zamjeniti vodilicu ili rizikovati da lanac spadne tokom upotrebe. 

Working with chainsaws part 1

Kako da naoštite lanac motorne pile

Oštar lanac čini rezanje bržim i najbitnije, sigurnijim. Ovaj film opisuje kako da naoštrite lanac pile. 

Vazdušni filter motorne pile sprečava prašini i komadićima da uđu u motor pile. Kako god, vama je potrebna redovna promjena vazdušnog filtera u zavisnosti od drveća koje želite da režete, i kada su začepljeni sa piljevinom. Ako je začepljeno to onemogućava višku vazduha da dopre da motora pile, umanjujući izvedbu retanja, što je razlog zašto morate promjeniti vaš vazdušni filter. Pogledajte ovaj video kako biste pronašli brz i jednostavan način da promjenite i postavite vazdušni filter na vašoj Husqvarna motornoj pili. 

555

Kako da zategnete lanac motorne pile

Kada koristite motornu pilu, lanac se zagrijava te tako širi i postaje labav. Labav lanac će vjerovatno spasti sa vodilice tokom rada, dovodeći korisnika u rizik od povreda, što je veoam važno da lanac bude ispravno zategnut. Pogledajte ovaj video da vidite kako da zategnete lanac pile ispravno. 


576XP - USA version

Kako da pokrenete motornu pilu

Pokretanje motorne pile je jednostavo. Prvo uključite kočnicu lanca i pripremite karburator pritiskom na prajmer sijalicu 5-6 puta. Aktivirajte čok i vrijednost dekompresije, ukoliko je vaša pila opremljena sa jednom. Povucite kabel startera dok ne upalite motor. Isključite čok i povucite kabal startera dok ne pokrenete motornu pilu. Zaturirajte pilu kako biste postigli normalne obrtaje.

flip-up tank cap

Flip-up čep rezervoara

Flip-up čep na Husqvarna motornim pilama, čine jednostavnim dodavanje goriva u vašu pilu kada ste na otvorenom u šumi - čak i dok nosite rukavice. Pritisnite čep rukom ili koristite šarafciger ukoliko je to potrebno.