Hedgehog
Novosti i mediji

Husqvarna Group pozdravlja novo istraživanje o sigurnosti robotske kosilice

Nedavna studija Univerziteta u Oxfordu o opasnosti robotskih kosilica za ježeve naglašava velike razlike u nivoima sigurnosti među robotskim kosilicama. Robotske kosilice kompanije Husqvarna Group su imale dobre performanse u ispitivanju, jer su među ostalim sigurnosnim funkcijama opremljene laganim (3 g) okretnim noževima. Husqvarna Group pozdravlja istraživanje o ovoj temi i raduje se sljedećoj studiji dr. Rasmussena.

U Oxford studiji istraživači su zaključili da tri tehničke funkcije značajno povećavaju sigurnosni indeks robotskih kosilica. Sve su to funkcije koje Husqvarna Group ima u raznim kombinacijama u svojim modelima.

- Rezultati moje nove objavljene studije su pokazali da su neki modeli robotskih kosilica izazvali veliko oštećenje mrtvim ježevima u testiranjima, ali postojale su razlike u stepenu nanesene štete vrijedne pažnje, jer neke mašine dosljedno nisu izazivale oštećenje. Otkrili smo da su određene tehničke funkcije povećale sigurnosni indeks robotskih kosilica. To su: okretni noževi, klizne ploče i pogon na prednje točkove, rekla je dr. Sophie Lund Rasmussen.

- Pozdravljamo novo istraživanje dr. Rasmussen i nestrpljivi smo da saznamo koji je ishod njenog budućeg istraživanja. Nadamo se da ćemo moći usko sarađivati kako bismo naučili i stoga poboljšali svoje proizvode. Sigurnost je bila naš glavni prioritet otkako smo prvi put lansirali komercijalnu kosilicu 1995. godine. To je osnova naše kompanije, rekla je Margaretha Finnstedt, direktorica laboratorije za inovacije u Husqvarni.

Automower 450X feature

Informacije o istraživanju

U studiji, koju je dr. Rasmussen i njen tim istraživača s Univerziteta u Oxfordu i Aalborgu, 18 modela robotskih kosilica je ispitano u testovima sudara s mrtvim ježevima. Svaka robotska kosilica je bila testirana 12 puta; koristeći ježeve koji predstavljaju četiri klase težine i postavljene na tri različite pozicije. Mrtvi ježevi su preuzeti iz centara za rehabilitaciju ježeve gdje nisu mogli biti spašeni.

Nastavite čitati

Pitanja i dogovore o istraživanju možete pronaći ovdje.

Husqvarna je sakupila 10 savjeta za baštu naklonjenu ježevima. Savjete pogledajte ovdje.

Primjerak kompletnog izvještaja možete pronaći ovdje.

Za više informacija kontaktirajte:

Margaretha Finnstedt, direktorica laboratorije za inovacije u Husqvarni
+46706786158
margaretha.finnstedt@husqvarnagroup.com

Dr. Sophie Lund Rasmussen
Broj mobilnog telefona u UK-u: +44 7871837510
Broj mobilnog telefona u Danskoj: +45 22117268
sophie.rasmussen@zoo.ox.ac.uk