Noise & emission levels
  1. Kako gorivo Re-Power utiče na okolinu?
Proizvodi i inovacije

Neutralno nam je prirodno

Re-Power - ugljično-neutralno gorivo

Priroda je mjesto gdje mi i vi provodimo većinu svog vremena, a briga o ljudima i okolini stoga nam je prirodna. Nova Husqvarna 2-taktna i 4-taktna alkilatna goriva Re-Power s obnovljivim sadržajem omogućuju čistije sagorijevanje unutar 2-taktnih i 4-taktnih motora, u poređenju s običnim gorivom.

Symbol Campaign Climate Neutral - EN with forest background

Kako gorivo Re-Power utiče na okolinu?

Goriva za motore s unutrašnjim sagorijevanjem stvaraju emisiju CO2 tokom upotrebe. S gorivom Re-Power dio emisije CO2 dolazi iz obnovljivih sirovina, što smanjuje ugljični otisak u poređenju s običnim alkilatnim gorivom.

Fuel 2T and 4T Re-Power - campaign image

Kako mi rješavamo ova pitanja?

Smanjujući emisije, smanjujemo uticaj CO2. Međutim, to je i dalje nedovoljno. Odlučili smo se razlikovati u korist ugljično neutralnog otiska.

U saradnji s kompanijom First Climate Market AG kupujemo kredite na temelju projekta kompenzacije za emisiju ugljičnog dioksida na vjetroelektrani u Indiji. Projekt je certificiran prema Mehanizmu čistog razvoja i Zlatnom standardu.

Windmill

Koliko smo napredovali?

Ponosni smo što su naša 2-taktna i 4-taktna goriva Re-Power klimatski neutralna. Ima još mnogo toga za napraviti, ali to je korak naprijed u tom smjeru.

Kompanija Husqvarna je posvećena smanjenju ugljičnog otiska u područjima na koja možemo uticati. Naša inicijativa o neutralnosti klime poprima širi opseg uz smanjenje emisije ugljika i pridržavanje globalnih standarda. Prisutan je u svemu što radimo – društvo s niskim udjelom ugljika zahtijeva timski napor na svakoj karici lanca.

Xplorer Solid outdoors forest

ČESTA PITANJA

Kompanija Husqvarna je posvećena smanjenju ugljičnog otiska u područjima na koja možemo uticati. Današnji kupci žele proizvode s niskim udjelom ugljika koji podržavaju njihove napore da postanu ugljično neutralni. Zaposlenici preferiraju poslodavce koji su predani zaštiti okoliša, a ulagači analiziraju klimatske rizike u okviru svojih portfelja ulaganja. Stoga postoji mnogo dobrih razloga za uključivanje kompanija u inicijative za zaštitu klime.

Ugljični otisak se definira kao ukupna emisija koju uzrokuje pojedinac, organizacija ili proizvod, izražena u ekvivalentu ugljičnog dioksida. U većini slučajeva, ukupni ugljični otisak ne može se tačno izračunati zbog neodgovarajućeg poznavanja podataka i složene interakcije između kontribuirajućih procesa.

Općenito, najveći otisak goriva povezan je s fazom upotrebe. Emisije ugljika također nastaju tokom vađenja sirovina, proizvodnje i distribucije goriva. Povećanjem obnovljivog sadržaja goriva, smanjuje se emisija fosilnih tvari tokom njegove upotrebe.

Kredit za emisiju ugljika finansijska je mjerna jedinica koja omogućuje organizacijama i pojedincima da podrže prijelaz u budućnost s niskim udjelom ugljika. Svaki put kad projekt potvrdi smanjenje, izbjegavanje ili uništenje jedne metričke tone ugljičnog dioksida, stvara se jedan kredit za emisiju ugljika. Nakon što su emisije svedene na minimum, kupovina kredita za emisiju ugljika još je jedan način da preduzeće poduzme klimatske mjere izvan vlastitog područja uticaja.

Jedna kompenzacija za emisiju ugljičnog dioksida podrazumijeva kompenzaciju ispuštanja jedne tone ugljičnog dioksida (CO2) u atmosferu sprečavanjem da tona ugljičnog dioksida uđe u atmosferu na drugom mjestu (na primjer ulaganjem u obnovljivu energiju) ili uklanjanjem jedne tone CO2 koja je već prisutna (na primjer poticanjem sadnje drveća).

Kompenzacije za emisiju ugljika mjere se u tonama ekvivalenta ugljičnog dioksida (CO2e). Jedna tona kompenzacije za emisiju ugljika predstavlja smanjenje jedne tone ugljičnog dioksida ili njegovog ekvivalenta u drugim stakleničkim plinovima.

Protokol iz Kyota je sankcionirao kompenzacije za emisiju ugljika kao način za vlade i privatne kompanije za zarade kredite za emisiju ugljika kojima se može trgovati na tržištu. Protokolom iz Kyota uspostavljen je Mehanizam čistog razvoja (CDM), koji potvrđuje i mjeri projekte smanjenja ugljika kako bi se osiguralo da proizvode autentične koristi i da su zaista „dodatne“ aktivnosti koje inače ne bi bile poduzete.

Zlatni standard, ili Zlatni standard za globalne ciljeve, program certifikacijskih oznaka za standard i logotip za nevladine projekte smanjenja emisija u Mehanizmu čistog razvoja (CDM). Izdaje ga i i njime upravlja Gold Standard Foundation, neprofitna fondacija sa sjedištem u Ženevi, Švicarska.

Standardi su postavljeni kako bi se kupcima pružila garancija da su smanjenja emisija generirana određenim projektom zaista stvarna, mjerljiva i dodatna. Vjerodostojni standardi pružaju visokokvalitetne, nezavisno provjerene procjene smanjenja emisija proizvedenih projektom.

Husqvarna Re-Power 2-taktna i 4-taktna alkilatna goriva.

Koristi se potrošnja energije (izmjerena snaga) procijenjena tokom životnog vijeka određenog proizvoda. Ta potrošnja energije se pomnoži s koeficijentom emisije ugljika specifičnim za zemlju korištenja. Za gorivo Re-Power, gorivo po litri se množi s faktorom emisije za benzin. Zbir je jednak emisiji ugljika jednog litra benzina.

Uključena je faza korištenja goriva. Ugljični otisak iz proizvodnje ili distribucije nije uključen.

Kompanija First Climate Markets AG vodeći je dobavljač obnovljivih izvora energije, kompenzacije za emisiju ugljika i rješenja za upravljanje vodama. Tvrtka podržava privatne i javne organizacije diljem Evrope, Azijsko-pacifičkog područja i Amerike u postizanju klimatski ciljeva i ciljeva održivog razvoja razvijanjem i isporukom rješenja za zelenu energiju, izračunavanjem, smanjenjem i kompenziranjem emisija ugljika i razvojem strategija upravljanja vodama.