Savjeti za kupovinu

Stvari koje trebate imati na umu prilikom kupovine motorne pile

Želite podrezivati grmlje ili posjeći drveće? Prilikom kupovine nove motorne pile je najvažnije da uzmete u obzir kako ćete je koristiti. Kada tražite novu motornu pilu, trebate razmotriti nekoliko stvari koje će vam olakšati rad.

Snaga i težina

Ako nemate iskustva s korištenjem motorne pile, bolje je da odaberete lakšu verziju jer se njom lakše rukuje. Motornu pilu male težine će, naravno, cijeniti i profesionalni korisnici, koji rade cijeli dan u šumi.
 
Također biste trebali biti sigurni da je vaša nova motorna pila dovoljno snažna za ono za što ste je namjeravali koristiti. Ako ćete raditi teške poslove, trebat će vam veća snaga i odgovarajuća oprema za rezanje. Većina specijaliziranih trgovaca će vam pomoći da odaberete odgovarajuću veličinu.

Vibracije mogu uzrokovati povrede

Ako ste profesionalac, važno je da pazite da motorna pila ima niske vibracije, da biste smanjili rizik od oštećenja ruku. No čak i ako je koristite samo povremeno, niske vibracije pružaju ugodniju upotrebu.

X-cut

Kontrolna lista za kupovinu motorne pile:

 1. Emisije 
  Većina zemalja ima stroge propise o emisijama koje starije motorne pile često ne ispunjavaju. Provjerite da li vaša motorna pila poštuje ove propise, kako zbog vas samih, tako i radi zaštite okoliša.

 2. Ravnoteža
  Provjerite da je motorna pila dobro uravnotežena i da vam dobro leži u ruci. Trebalo bi vam biti lako da mijenjate zahvat na motornoj pili, a da ona pri tome ne izgubi ravnotežu, što će vam mnogo pomoći pri radu.

 3. Sigurnost
  Ovo je naravno jedan od najvažnijih aspekata koje trebate razmotriti prilikom kupovine motorne pile. Provjerite da pila ima mnogo sigurnosnih funkcija koje su dobro ispitane, da biste smanjili rizik od povreda. I uvijek nosite odgovarajuću zaštitnu opremu kada upravljate motornom pilom.

 4. Održavanje
  Da biste uštedjeli vrijeme na održavanju motorne pile, provjerite jesu li filter za zrak i pumpa za gorivo lako dostupni i je li vam lako zategnuti lanac.
Pile

Saznajte više o našem asortimanu motornih pila

Saznajte više