Priče i inspiracija

Historija kompanije Husqvarna: Više od 325 godina inovacija

Od početka rada 1689. godine, Husqvarna, sada dio Husqvarna Grupe, proizvodi široku paletu kvalitetnih proizvoda. Izvrsne inženjerske vještine, snažan poduzetnički duh i strast za kvalitetnim proizvodima doveli su do inovativnih rješenja, uspješno odvodeći kompaniju od oružja, preko šivaćih mašina, peći i motocikala, do današnjih vrhunskih vanjskih električnih proizvoda.

Naše naslijeđe

U kasnim 1600-im, ratovi koji su bjesnili širom Evrope uticali su na povećanje proizvodnje oružja u Švedskoj. U proizvodnom procesu bila je potrebna hidroenergija, pa je 1689. godine pokrenut pogon bušenja pored vodopada u Huskvarni, u južnoj Švedskoj (u to vrijeme Husqvarna), gdje se i danas proizvode mnogi proizvodi.

Historical image

Kako je potreba za oružjem opala, kompanija je uvidjela priliku za grananje primjenom vještina preciznog inženjeringa postignutog u proizvodnji oružja, na cijeli novi asortiman drugih proizvoda u rasponu od šivaćih mašina, lovačkog oružja, peći na drva, mašina za mljevenje mesa, bicikala, motocikala, plinskih peći, mikrovalnih pećnica i još mnogo toga.

Brige o okolišu i ergonomiji

Znanje stečeno razvojem i proizvodnjom toliko različitih proizvoda postalo je prednost za kompaniju Husqvarna prilikom dizajniranja novih proizvoda i izazivanja postojećih rješenja. Ovo je bio rani način „razmišljanja izvan okvira“, što je dobar primjer razvoja prve motorne pile kompanije Husqvarna. Postojeće motorne pile na tržištu u to vrijeme uzrokovale su probleme sa zagađenjem i bukom. Korištenjem tehnologije prigušivača motocikla, koja je razvijena unutar kompanije Husqvarna, nivo buke motorne pile Husqvarna 90 smanjena je na polovicu u odnosu na savremenu konkurenciju. Ubrzo nakon toga, nakon ovog rješenja uslijedili su, između ostalog, novi izumi poput antivibracije koja je spriječila bolest bijelih prstiju uslijed vibracija i prve automatizovane kočnice lanca.

Tokom godina, Husqvarna je dokazala svoje tehnološko vodstvo uvođenjem revolucionarnih i nagrađivanih rješenja i proizvoda sa snažnim fokusom na korisnika: 

  • X-Torq®, koji se pretežno koristi u ručnim proizvodima, pruža veću učinkovitost goriva i smanjene nivoe izduvnih gasova, u skladu s najstrožim svjetskim propisima o zaštiti okoliša.
  • AutoTune™, tehnološki i ekološki proboj u profesionalnim motornim pilama, koji minimizira emisiju izduvnih gasova i optimizuje motor, performanse, izostavljajući potrebu trošenja vremena na podešavanje karburatora.
  • Baterijske kosilice i motorne pile s benzinskim performansama; lagane, tihe i bez direktnih emisija.
  • Robotske kosilice tihe samopokrećuće kosilice koje oslobađaju vrijeme vlasnicima kuća i upraviteljima objekata ne proizvode direktne emisije tokom upotrebe i troše vrlo malo energije.
  • Roboti za rušenje za građevinsku industriju isporučuju veliku snagu uprkos maloj težini, opremljeni daljinskim upravljanjem i omogućavaju rušenje u područjima gdje je za radnike preopasan ulazak. Danas Husqvarna proizvodi vrijedno rade u kućnim vrtovima, parkovima, šumama i gradilištima širom svijeta, dajući obrtnicima samopouzdanje da rade dobro.

Prekretnice kompanije Husqvarna 

1689: Početak putovanja

Prva Husqvarna tvornica osnovana je uz vodopade u gradu Huskvarna u južnoj Švedskoj (prethodno pisano Husqvarna) za proizvodnju oružja za vojsku. Proizvodnja oružja trajala je do 1989. godine.

House by the waterfall

1872: Pomjeranje granica

Ugovor kompanije Husqvarna o proizvodnji oružja s kompanijom Crown je završen i kompanija odlučuje da će se proširiti. Ovo postaje početak vrlo inovativnog i ambicioznog razdoblja, što rezultira širokim spektrom novih proizvoda uključujući šivaće mašine (1872.), lovačko oružje (1877.), peći na drva (1877.), mašine za mljevenje mesa (1892.), prvu švedsku pisaću mašinu (1895.), te bicikle (1896.). Electrolux još uvijek prodaje opremu za domaćinstvo u Nordijskoj regiji, a šivaće mašine sada su dio kompanije SVP Worldwide. 

1903: Počinje era motocikala

1903. godine Husqvarna predstavlja motocikle. Godinama kasnije, 1982. godine, motocikl Husqvarna, MC 258, pobjeđuje u klasi 250cc na legendarnom reliju Pariz-Dakar. Odjel za proizvodnju motocikala rasprodana je 1986. godine i sada je dio Pierer AG u Austriji. 

H955-0005

1918: Kosilice

Husqvarna preuzima „Norrahammars Bruk“, koji portfelju dodaje dva nova proizvoda: kotlove i ručne kosilice. 

1947: Prve motorne kosilice

Prva motorizovana Husqvarna kosilica za komercijalnu upotrebu predstavljena je 1947. godine, a 1959. godine na tržište stiže prvi model za vlasnike kuća. 

1959: Prva motorna pila

Husqvarna predstavlja svoju prvu motornu pilu, Husqvarna 90. Motornu pilu je oblikovao kultni švedski dizajner Sixten Sason i koristio je tehnologiju prigušivača motocikla kako bi postigao niži nivo buke u poređenju s njenim konkurentima. Motorna pila se kasnije dalje razvija u alate za rezanje za građevinsku industriju. 

Husqvarna Chainsaw 90

1969: Anti-vibracija, postavljanje novih standarda za ergonomiju

Kada je motorna pila Husqvarna 180 puštena u promet, imala je revolucionarnu funkciju protiv vibracija koja sprečava „bolest bijelih prstiju“, čest problem šumarskih radnika širom svijeta. 

1973: Automatska kočnica lanca, poboljšana sigurnost

Husqvarna predstavlja prvu motornu pilu na svijetu s automatskom kočnicom lanca. 1999. godine predstavljena je funkcija TrioBrake™ koja korisnicima omogućuje aktiviranje prekida lanca desnom rukom – dodatno smanjujući rizik od ozljeda šumarskih radnika. 

1985: Godina Rajdera

Razvijen je prvi prototip onoga što će postati Husqvarna Rajder. S platformom za rezanje postavljenom na prednjoj strani, Rajder nudi vrhunsku upravljivost. Proizvodnja počinje godinu dana kasnije. 

1995: Rođenje robotske kosilice

Husqvarna lansira solarnu kosilicu, prvu komercijaliziranu potpuno robotsku kosilicu na svijetu koja radi samo na solarnu energiju; prethodnik današnje kosilice Husqvarna Automower®. 2013. godine predstavljen je model treće generacije s ugrađenim GPS-om. 

Solar Mower

2009: AutoTune™ - Ekološki proboj

Husqvarna predstavlja AutoTune™, tehnološki i ekološki proboj u profesionalnim motornim pilama. Nova inovacija automatski reguliše protok goriva kako bi se optimizovale performanse i smanjile emisije izduvnih gasova. 

2012: Baterijskiproizvodi s benzinksim performansama

Husqvarna predstavlja cijeli niz baterijskih proizvoda s benzinskim performansama – ali bez direktnih emisija i s puno manje buke, vibracija i održavanja - motorne pile, trimeri, makaze za živu ogradu i potpuno novi Rajder. 

2016: X-Cut lanac za pile

Husqvarna počinje s proizvodnjom lanaca za motorne pile kako bi Husqvarna motorne pile podigla na novi nivo iskustva rezanja, što rezultira većom učinkovitošću. Lanci X-Cut proizvode se u novom, najsavremenijem proizvodnom pogonu u Huskvarni koji može upravljati vrlo složenom proizvodnjom lanaca, od sirovine do kompletnog proizvoda.