Iskustva

Gladak i oštar: Profesionalci isprobavaju novi Husqvarna X-CUT® lanac za motornu pilu

Priključiti se profesionalcima dok testiraju Husqvarna proizvode u stvarnom okruženju najuzbudljiviji je način provjeriti je li se naš trud isplatio. Međutim, kod novog lanca za pilu X-CUT, uzbuđenje je možda bilo pomiješano s određenom nervozom voditelja ispitivanja. Da li će ovaj potpuno novi proizvod za komapniju Husqvarna prihvatiti vrijedne drvosječe i arboristi?

Saznajte više o našim X-CUT® lancima

Otkrijte više

Borova šuma, nekoliko kilometara izvan Huskvarne u Švedskoj, jednog toplog majskog popodneva imala je neočekivanu posjetu. Šesnaest muškaraca i žena, svi odjeveni u narančasto, iznenada su pušteni, pokrenuli su motorne pile i za nekoliko sekundi bili su zauzeti sječom i obaranjem borova, rezanjem kriški debala i općenito korištenjem svojih strojeva naizgled nasumično.

To je bio H-Tim, odabrana grupa profesionalnih drvosječa i arborista iz sedam zemalja, redovno angažovanih na testiranju Husqvarna proizvoda. Svi oni zarađuju za život rušenjem drveća i znaju kada motorna pila koju drže koristi svoj puni kapacitet, a kada ne.

Danas u popodnevnim satima u fokusu je bio novi lanac za pilu Husqvarna X-CUT, koji je za sve u timu bio potpuno novi znanac. Voditelji testiranja kompanije Husqvarna i razvojni programeri na licu mjesta razumljivo su bili pomalo nervozni, nadajući se, budući da je ovo bio prvi susret između profesionalaca i lanca pile, da će se to pretvoriti u dugotrajnu vezu.

Šest profesionalnih zaključaka

Izdašan komplet motornih pila Husqvarna 450 i 550, nasumično opremljen lancima za pilu X-CUT SP33G uporedivih standardnih lanaca za pilu H30, poredani su za upotrebu tima. Tokom rada, profesionalci su se stalno izmjenjivali između pila kako bi napravili što tačniju uporedbu.

Nakon toga, njih šest je zamoljeno da komentiraju novi lanac za pilu i kako se on razlikuje od standardnog proizvoda.

Provukao sam ga kroz debla tvrdog drveta, hrasta, i išlo je vrlo glatko, nimalo prenasilno niti je bilo zaglavljivanja. Napravio sam i nekoliko poniranja kroz drvo, i to bez oklijevanja, bez blokiranja u rezu. Zatim sam oborio nekoliko stabala, što je bilo jako dobro, opet bez blokiranja. Jednako oštar kroz prljavštinu i koru. Također, nakon rezanja tvrdog drveta, sječe, nabijanja i poniranja došlo je do minimalnog rastezanja, ako ga je uopšte bilo. Obično biste s novim lancem očekivali zadržavanja svakih dva do pet minuta tokom prvih petnaest, dvadeset minuta. Lanac X-CUT je rezao nesmetano, bio je sveukupno vrlo brz – Rekao bih veoma produktivan lanac.“

– Andy Campbell, drvosječa koji radi u području Norfolk, Ujedinjeno Kraljevstvo

„Otkrio sam da je izdržljivost veliko poboljšanje. U svrhu testiranja, ja sam četiri ili pet puta poprečno presjekao neko stablo koje je duboko ulazilo u prljavštinu i nakon toga je X-CUT nastavio biti produktivan iako je izgubio oštrinu, i da sam trebao ja bih zapravo mogao nastaviti raditi s istim. Učinio sam isto sa standardnim lancem, dva puta ga stavio u zemlju i bilo je toliko loše da sam morao stati i ponovo ga naoštriti. Čini se da i prednatezanje funkcionira, jer za par stabala koja smo srušili nismo morali zadržavati lanac. Mislim da će to koristiti arboristima, jer očito ne postoji način da zategnete lanac dok ste na drvetu. Sve u svemu, bit će mnogo sigurnije, a i produktivnije jer nećemo morati prekidati rad.“

– Jo Hedger, vodi arborističku kompaniju u blizini Southamptona, Ujedinjeno Kraljevstvo

„Jako mi se sviđa. Pružao je osjećaj bolje otšrine i donio manje vibracija vašem tijelu. Bez oštrog lanca ne možete učiniti ništa – gubite puno energije, puno vremena, ni za šta. Činilo se da je X-CUT glatkije rezao. S ovim lancem mislim da možete obaviti puno posla. Već kad sam otvorio kutiju osjetio sam nešto novo. Zatim, kad sam ga prvi put isprobao, bio sam tako sretan jer sve ono čemu smo se nadali, ostvarilo se s ovim novim lancem.“

– Martin Götz, radi u službi za njegu urbanog drveća u Frankfurtu i okolici u Njemačkoj

„Djelovalo je da je snažniji, ali u isto vrijeme, rez je bio zaista
gladak i čist i nije bilo problema s povratnim udarcima prilikom
izvođenja pramčanih rezova – ja sam zaista impresioniran. Oštrina je odlična
također – Ne znam šta su uradili, ali materijal je zaista dobar.
U mom svakodnevnom poslu brzo rezanje je najvažnija stvar. Nije
važno da li režete grane ili vršite velika uklanjanja, morate imati
snažnu motornu pilu sa stavrno glatkim i brzim rezom kako biste vi kontrolirali
svoj rado kada ste gor na svojim šiljcima.“

– Gabriele Dovier, vodi arborisitčku kompaniju u Milanu, Italija 

„Najvažnija stvar u vezi s lancem je da dugo ostane oštar
i da brzo reže. To je uglavnom iz sigurnosnih razloga – ako grana
ne padne dovoljno brzo može se it can swing in. Prvo osjećaj bio je da
je agresivniji od drugih lanaca, ali i da reže glatkije
i brže. Nakon vađenja iz kutije se ne produžava i odmah
je oštar. Mislim da je glavna razlika brzina. Kada sam izvodio ubodni rez
sam se razradio, bio je jednostavniji za upotrebu i dobio sam bolju
preciznost.“

– Johan Pihl, arborist koji radi u regiji Göteborg, Švedska 

„U početku sam bio malo skeptičan. Nisam mislio da ću osjetiti neku stvarnu razliku, ali nakon cijelog dana rezanja i prave uporedbe rame uz rame sa standardnim lancem, bilo je prilično nevjerovatno. Bilo je manje zveckanja, manje vibracija i mnogo glatkije rezanje, posebno prilikom ubodnog reza ili ravnim rezom kroz stablo. U mom svakodnevnom poslu najvažnija stvar na kraju dana, je učinkovitost. Želite da lanac omogući da pila radi optimalno. S takvim lancem osjećam da tako radi.“

– Jared Abrogena, arborist iz Kalifornije, SAD 

Kao što vjerovatno možete zaključiti iz ovih komentara, entuzijazam H tima na testiranju lanca X-CUT bio je vrlo velik. Zapravo je teško u potpunosti prikazati uzbuđenje u običnom tekstu. Dobro je, dakle, što smo i sve i snimili.