Priručnici i vodiči

Čišćenje motornim pilama nakon oluje – kako ostati bezbjedan kada priroda napadne

Porodice zarobljene u svojim domovima. Drveće koje ide pravo na vas dok radite. Kao vatrogasac u Mississippiju, kojeg često pogađaju oluje, Woodman Speights ima mnogo iskustva u radu s motornim pilama u teškim uslovima. Poput opasnog zadatka čišćenja nakon oluje – nešto što bi trebalo da rade samo obučeni profesionalci. “Vidio sam ozbiljne štete,” kaže on.

Woodman Speights
Dob: 23
Zanimanje: Vatrogasac u vatrogasnoj jedinici Starkville 
Rodni grad: Ponotoc, Mississippi

Čišćenje područja koje je pogodila oluja predstavlja jedan od najopasnijih poslova u kojem se radi s motornim pilama. Statistički, više ozljeda nastane tokom procesa čišćenja nego tokom same oluje. Woodman Speights i njegove kolege iz vatrogasne jedinice Starkville uvijek su spremni za posao s motornim pilama pri ruci. Tokom njegove posljednje misije povezane s olujom, čišćenje je bilo ključno za rješavanje hitne situacije, u kojoj je porodična kuća pogođena velikim hrastom.

„Dobili smo poziv zbog velikog drveta koje ulazi kroz krov kuće. Ali da bismo stigli tamo, morali smo očistiti ulice od drveća koje je palo posvuda.”

Woodmanova ekipa je koristila svoje motorne pile kako bi očistila put. Zadatak koji je uključivao nekoliko izazova, poput električnih požara, presječenih žica i krhotina.

“Najvažnije je ostati miran. Ako počnete raditi stvari bez razmišljanja, ozlijedit ćete se. A ovo nije dobra situacija da budete povrijeđeni,“ kaže Speights.

Zahvaljujući volonterima koji su pomogli ukloniti odsječena stabla i ostatke, prvi dio čišćenja obavljen je za 30 minuta i vatrogasci su mogli ući u kuću. Tada su otkrili da je krošnja ogromnog stabla potpuno blokirala hodnik, zarobivši porodicu u jednoj od spavaćih soba na spratu.

„Počeli smo provjeravati napetost debla, ali je nije bilo. Odrezali smo grane i otvorili prolaz za porodicu.“

“Najvažnije je ostati miran. Ako počnete raditi stvari bez razmišljanja, ozlijedit ćete se.”

Koji je najvažniji savjet koji biste uputili svojim kolegama kada kreću u čišćenje nakon oluje?

„Uvijek imajte na umu da ako postoji i najmanja sumnja da nećete moći kontrolisati situaciju – nemojte to raditi. Ako mislite da niste dovoljno dobro opremljeni ili iskusni, i ako nije velika hitnost, trebali biste to ostaviti i prepustiti profesionalcima.“

7 profesionalnih savjeta za čišćenje nakon oluje

Prije nego počnete
 1. Pogledajte. Napravite popis štete. Ima li žica ili krhotina na ili u blizini drveća?
  Da li se osjeća napetost u stablu koja bi uticala na njegovo pomjeranje?
 2. Razgovarajte. Pobrinite se da svi uključeni u čišćenje budu profesionalci koji znaju šta rade. Ovaj posao bi trebali obavljati ljudi koji su prošli odgovarajuću obuku.
 3. Plan za bježanje. Uvijek obezbijedite put za bježanje prije nego počnete raditi.

1. Uzmite odgovarajuću opremu

Morate biti sigurni da ste uzeli odgovarajuću zaštitnu odjeću za upravljanje motornom pilom. Također morate provjeravati sigurnosne karakteristike vaše opreme kako bi sve bolje funkcioniralo. Ponesite i komplet prve pomoći i dodatno gorivo i ulje za vašu opremu.

I zapamtite, najbolja stvar koju trebate imati sa sobom kada radite s motornom pilom je partner. Uvijek izbjegavajte da radite sami.

„Obično imamo zapovjednika koji timu dodjeljuje određene zadatke. Često imamo i dobrovoljce koji pomažu. Važno je da svi koji učestvuju u čišćenju dobro komuniciraju prije početka rada jer uz zvuk motorne pile i zaštitu za uši je teško čuti bilo šta,“ kaže Speights.

Oprema koja se koristi za čišćenja šume koju je pogodila oluja
 1. Potpuna oprema za ličnu zaštitu
 2. Komplet prve pomoći
 3. Fluorescentna jakna
 4. Motorna pila s efikasnim sigurnosnim karakteristikama
 5. Kompletan pojas za drvosječe
 6. Spremnik za gorivo Combi can
 7. Sjekira
 8. Klinovi za sprečavanje zaglavljenja
 9. Poluga za trganje s dužom ručkom
 10. Dodatni lanci i vodilice
 11. Izuzetno duga vodilica za domet sa sigurne udaljenosti
Images Working with chainsaws, part 2

2. Planiranje rada

Kada se približavate području koje je pogodila oluja, uvijek odvojite vrijeme kako biste procijenili situaciju. Ima li žica ili krhotina na krošnjama drveća? Postoji li napetost u drveću i postoje li stabla koja su iščupana zajedno s korijenom? Ne biste smjeli započinjati posao prije nego što dobro pregledate šta vas sve čeka. Također je vrlo važno da planirate put za bježanje u slučaju da se nešto dogodi.

„Jedini trenutak kada želite požuriti prilikom čišćenja jeste kada vidite da stablo počinje padati prema vama. Tada samo trebate biti u stanju odbaciti motornu pilu i krenuti prema putu za bježanje“, kaže Speights. 

3. Rezanje kada postoji napetost

Jedan od čestih izazova kod čišćenja nakon oluje jeste napetost u srušenim stablima. Napetost može uzrokovati neočekivane kretnje prilikom rezanja drveta što može dovesti do iskakanja grana koje vas mogu povrijediti, oštetiti vašu opremu ili uzrokovati pomjeranje debla i vaše zaglavljivanje.

Speight objašnjava kako on savladava napetost u oborenim stablima:

„Započinjemo s rezanjem malih grana kako bismo imali bolji pregled stanja. Tada oslobađamo što je moguće više težine prije nego što počnemo s rezanjem napetih grana. Nastavljamo pravljenjem malog reza na strani na kojoj postoji napetost, a zatim polako i kontrolisano napravimo tri ili četiri dodatna manja reza sve do potpunog popuštanja napetosti. Važno je raditi polako i korak po korak.“

Ovo je opasan posao koji bi trebali obavljati samo obučeni profesionalci.

Za jaču napetost: otvaranje na strani na kojoj je pritisak

Images Working with chainsaws, part 2

Varijacija gdje se pili s unutrašnje strane luka (strana pritiska). Napravite rez kao otvoreni smjer usjeka s većim uglom otvaranja. Pilite pomalo s obje strane sve dok napetost ne počne popuštati. Napetost se kontrolirano i postepeno smanjuje. Budite oprezni kako vrh vodilice ne bi stvorio povratni udar.

Za umjerenu napetost: otvorite nasuprotni rez

Images Working with chainsaws, part 2
 1. Izrežite usmjereni usjek na unutarnjoj strani luka zakrivljenog debla do oko jedne trećine debljine debla.
 2. Ostanite pri unutarnjem luku i režite u malim fazama s vanjske strane luka prema središtu ureza sve dok deblo ne pukne.
Obaranje pravilnim redoslijedom
Stabla oštećena olujom moraju biti oborena u smjeru kojim je puhao olujni vjetar.
Ne rizikujte i pobrinite se da uvijek imate osiguran put za bježanje.
Počnite s krošnjama drveća kako biste smanjili rizik da padnu u opasan položaj i zarobe vas.
Stabla na slici treba oboriti sljedećim redoslijedom: 1, 2, 3 i 4.
 1. Nagnuto stablo
 2. Slomljeno drvo, drvo koje visi/oboreno drvo
 3. Drvo iščupano zajedno s korijenjem
 4. Vertikalno slomljeno drvo, visoki panjevi
Illustration Use Wwc part 2

4. Obaranje nagnutog stabla

Započnite s obaranjem nagnutog stabla. Korijenje tog stabla je najčešće pod velikim pritiskom te je nestabilno. Zato nikada ne biste smjeli hodati u području obaranja drveća. Oborite drvo pod sigurnim uglom ravno natrag ili na strmoj padini, s V-rezom ili dubokim V-rezom. Stablo će zatim pasti polako zajedno sa panjem bez da se prepolovi ili udari nešto.

5. Obaranje polomljenih stabala s kojih vise krošnje

Porodice zarobljene u svojim domovima. Drveće koje ide pravo na vas dok radite. Kao vatrogasac u Mississippiju, kojeg često pogađaju oluje, Woodman Speights ima mnogo iskustva u radu s motornim pilama u teškim uslovima. Poput opasnog zadatka čišćenja nakon oluje – nešto što bi trebalo da rade samo obučeni profesionalci. “Vidio sam ozbiljne štete,” kaže on.

 1. Započnite tako što ćete odrezati vrh kako bi ga bilo lakše okrenuti.
 2. Okrenite polomljeni dio prema dolje pomoću kuke za okretanje, remena za okretanje ili povlačenjem pomoću mašine.
 3. Sada oborite visoki panj na uobičajeni način. Imajte na umu da deblo uglavnom pada brzo pa postoji mogućnost da odskoči i počne se kotrljati.

6. Savladavanje stabala iščupanih s korijenom

Images Working with chainsaws, part 2

Velika stabla oborena zajedno s korijenjem nikada ne treba prvo rezati na zadnjem kraju ako postoji bilo kakav rizik da se korijen digne u vašem smjeru. Ako je potrebno da se cijelo stablo obradi s motornom pilom, najbolje je početi od vrha. Ovo će ujedno i smanjiti pritisak prije nego što dođete do korijena. Počnite najprije s potkresivanjem stabla kako biste vidjeli da li je deblo pod pritiskom.

Izmjerite dužinu prvog debla od vrha i izrežite deblo tamo. Alternativno, možete rezati sve do kraja kako korijen ne bi iskočio. Sada koristite traktor s utovarivačem s kukom ili vitlom kako biste poravnali korijen s panjem.

Upozorenje: Kada se deblo prepili, iščupano deblo nikada ne smije biti ostavljeno da stoji. Nepotpuno oboreno stablo može pasti na prolaznike, što može rezultirati ozbiljnim povredama ili smrću.

Ručno rezanje korijena prije mašinskog može se uraditi samo ako ne postoji rizik od prevrtanja drveta iščupanog s korijenom. Također morate biti na sigurnom položaju ako deblo odskoči.

Kada se deblo prepili kod korijena, postoji opasnost da se usljed velike snage pomakne bočno. Zato morate osigurati pravac na kojem ćete imati slobodan put za bježanje. Stanite tako da vam iščupano drvo bude na lijevoj strani i prerežite deblo s desne strane, na oko 0,5 metara visine. Sada imate zaštitu za noge ako prilikom rezanja dođe do odbacivanja debla u stranu.

7. Obaranje polomljenih stabala s kojih vise krošnje

Slomljena stabla i visoki panjevi se sijeku na uobičajen način, kao i normalna stabla. Ali imajte na umu da debla uglavnom padaju brzo pa postoji mogućnost da odskoče i počnu se kotrljati.

Images Working with chainsaws, part 2