Priče i inspiracija

Motorne testere Husqvarna - pokreću naši korisnici od 1959.

Naša želja da udovoljimo stvarnim zahtjevima šumarskih stručnjaka potaknula nas je na stvaranje nekih od najboljih i najinovativnijih motornih testera na svijetu.

Husqvarna 90 – Prva motorna testera kompanije Husqvarna, lansirana 1959. godine

Chainsaw 90

Kad se ova testera razvijala, jedan od zahtjeva za proizvodne inženjere bio je da značajno smanje nivo buke. Odjel za proizvodnju smatrao je da se postojeći prigušivač „čini previše komplikovanim“, pa su proizvodni inženjeri otišli u radionicu za izradu karoserija kompanije Husqvarna, gdje su se izrađivale karoserije za motocikle i mopede kompanije. Njihova vještina savijanja cijevi omogućila je realizaciju novog dizajna prigušivača. U novembru 1959. predstavljena je Husqvarna 90, motorna testera čiji je nivo buke bio upola manji od nivoa buke konkurentnih proizvoda.

Husqvarna 65 predstavljena je u februaru 1966. godine

65

Prvi prototip Husqvarna 65 bio je pretežak. „Ne možemo ovu testeru staviti u proizvodnju“, rekli su inženjeri. Nakon dodatnih radova na testeri, težište je pomaknuto bliže ručkama, a težina vodilice je smanjena. Testera nije bila samo napredak u smislu pogodnosti, već je bila i vrlo moćna i pouzdana. Nakon što je testirao jednu, kanadski distributer je uzviknuo: „Izbacujem svoje stare marke testera – sada ćemo šumu obojiti u narandžasto!“

Husqvarna 180 – lansirana 1969. godine na sajmu Elmia izvan Husqvarne

180

1969. godine proizvodni inženjeri kompanije Husqvarna dobili su zadatak da razviju potpuno novu motornu testeru koja će biti lansirana na sajmu Elmia Fair, velikom sajmu šumarstva izvan Husqvarne. Imali su godinu dana da to učine. Ostali projekti su ostavljeni po strani, a svi raspoloživi resursi su bili usmjereni na razvoj sigurne i prikladne motorne testere. Proizvodni inženjeri jedva da su imali slobodne dane za Božić i Novu godinu, ali je testera završena na vrijeme. Husqvarna 180 je postigla veliki uspjeh, pokrenuvši izvoz na sjevernoamerički kontinent. U međuvremenu, sistem za prigušivanje vibracija bio je toliko uspješan da je šef dizajna pozvan da održi predavanje na Univerzitetu u Dundeeu, tokom konferencije o ozljedama povezanim s vibracijama.

Husqvarna 162 – predstavljena 1975. godine u Švedskoj i Finskoj

Chainsaw 162

Nakon što su uspješno učinili motorne testere tišim, lakšim i s boljim prigušivanjem vibracija, inženjeri kompanije Husqvarna fokus su usmjerili na sigurnost. Korištenje motorne testere može biti opasno, a drvosječe često doživljavaju ozbiljne povrede. Kao odgovor na to razvijena je Husqvarna 162, potpuno moderna testera s manje dijelova, elektroničkim sistemom paljenja i, možda najvažnije, automatskom kočnicom lanca. Inovacija je dramatično smanjila broj nesreća. Zapravo, fabrika Husqvarna dobila je pismo od šumarske kompanije u kojem se zahvaljuje kompaniji Husqvarna što je novom testerom spasila živote.

Husqvarna 133 – predstavljena 1981. godine

Chainsaw 133

Od prvog modela Husqvarna 90 do današnjeg modela 572 XP®, Husqvarna je koristila mnoge kombinacije brojeva za imenovanje motornih testera u posljednjih pola vijeka. Ponekad su brojevi poprimili vlastito značenje. Nakon njenog predstavljanja 1981. godine, Husqvarna 133 postala je vrlo popularna u Japanu – mnogo više nego Husqvarna 444 ili druge testere s brojem 4 u nazivu. Tradicije u mnogim azijskim kulturama povezuju broj 3 s ljubavlju, dok je se broj 4 povezuje sa smrću. Srećom, kompanija Husqvarna je napravila relativno sigurne motorne testere! U međuvremenu su grijane ručke testere pridobile ljubav šumarskih radnika u sjevernoj Evropi.

Husqvarna 50 Rancher – prva svestrana testera, lansirana 1982. godine

Chainsaw 50 year

Vlasnicima zemljišta je trebala jednostavna, robusna testera koja je bila izuzetno pouzdana. Husqvarna je odgovorila na poziv s modelom 50 Rancher. Prva Husqvarna testera izrađena za svestranu upotrebu postala je izuzetno popularna među poljoprivrednicima i vlasnicima šuma u Sjedinjenim Državama. Naziv „Rancher“ postao je toliko poznat da su mnogi kupci ulazili u trgovinu tražeći da kupe „Rancher testeru“, ne znajući da je u stvari riječ o Husqvarna testeri. Iako je pretrpjela brojna poboljšanja, testera je ostala u proizvodnji do danas, sada pod nazivom 55 Rancher. Husqvarna 55 Rancher.

Husqvarna 154 – izbačena na tržište 1983. godine

154

Model 154 upotpunio je profesionalnu liniju motornih testera Husqvarna. Predstavljen na globalnoj prodajnoj konferenciji komapnije u Švedskoj, prikazan je kao presjek, omogućujući učesnicima da pregledaju njegove tehničke detalje i inovacije. Prepolovljena motorna testera bila je hit, a slični eksponati su korišteni za unapređenje prodaje širom svijeta. Broj narudžbi je porastao u zemljama poput Kanade, Rusije, Čehoslovačke i Velike Britanije. To je jedan od načina da udvostručite svoj novac.

Husqvarna 262 XP® – prva testera s opcijom Air Injection, lansirana 1989. godine

Chainsaw 262XP

Husqvarna ima ponosnu istoriju kada je u pitanju Svjetsko prvenstvo u šumarstvu. Takmičenje se održava svake dvije godine i privlači pojedince i reprezentativce iz 30-ak zemalja. Postoji pet disciplina: obaranje drveta, mijenjanje lanca na testeri, piljenje s dva kombinovana reza, precizno piljenje i penjanje. Kompanija Husqvarna je sedam puta osvajala zlatne medalje u pojedinačnoj klasi. Testera na fotografiji iznad je Husqvarna 262 XP®, koju je koristio Vasile Babata iz Rumunije kada je pobijedio na Svjetskom prvenstvu u šumarstvu 1994. godine.

Husqvarna 394 XP® – predstavljena 1991. godine

Chainsaw 394XP

Probna serija modela Husqvarna 394 XP® trebala je biti transportovana na istovremena lansiranja u Sjedinjenim Državama i na Novom Zelandu. Raspored je bio izuzetno zbijen, a testere su bile spremne tek u subotu ujutro, kada su vrata fabrike zaključana i nema odlaznih prijevoza. Posljednjom operacijom krijumčarenja putem taksija koji je čekao, motorne testere su na vrijeme stigle do odredišta. Kao rezultat toga, lansiranja su bila hit. Kompanija Husqvarna je uspješna na izvoznom tržištu od kasnih 1960-ih. Danas se 95% svih proizvoda izvozi, a kompaniju predstavlja 18.000 zastupnika u skoro 100 zemalja svijeta.

Husqvarna 335XPT – prva specijalistička testera za arboriste, predstavljena 1997. godine

335XPT

Jedna od najcjenjenijih profesionalnih motornih testera kompanije Husqvarna, istovremeno je i najmanja. Husqvarna 335XPT bila je prva testera razvijena posebno za njegu drveća u gradovima, vrtovima i drugim razvijenim ili naseljenim područjima. Posao arborista je da osigura da drveće bude sigurno, lijepo i zdravo. Zahvaljujući kompaktnim motorima i veoma maloj masi karoserije, Husqvarna testerama za arboriste vjeruju ljudi koji rade na održavanju drveća širom svijeta.

Husqvarna 346XPG – prva motorna testera s poklopcem cilindra s bravicom s oprugom, predstavljena 1999. godine

Chainsaw 346XP

Husqvarna 346 puštena je u prodaju u proljeće 1999. godine. Testere su bile popularne zbog visoke učinkovitosti i niskih vibracija. 2001. godine lansiran je model 346XPG, varijanta koja sadrži TrioBrake™. TrioBrake™ omogućuje aktiviranje kočnice lanca desnom rukom, smanjujući rizik od ozljeda i promovišući veći ergonomski radni položaj. Baš poput integrisanog sistema za smanjenje vibracija i inercijske kočnice lanca, TrioBrake™ ima potencijal da postane novi industrijski standard iz kompanije Husqvarna.

Husqvarna 575 XP® – prva profesionalna motorna testera s tehnologijom X-Torq kompanije Husqvarna predstavljena je 2005. godine

Teorija koja stoji iza postizanja dvotaktnog motora s unutrašnjim sagorijevanjem sa znatno nižim emisijama štetnih gasova poznata je od 1920-ih, a naziva se „zračna glava” ili „slojevito čišćenje”. Međutim, niko to nije ozbiljno pokušao zbog tehničke složenosti. Nakon nekoliko godina intenzivnog rada i testiranja na terenu s korisnicima u različitim uslovima, laboratorije za motore kompanije Husqvarna su uspjele razviti motor X-Torq na osnovu 80 godina starog znanja. Ovaj motor je dobio nekoliko patenata. Prva profesionalna motorna testera s motorom X-Torq na svijetu predstavljena je 2005. godine, postavljajući standard za niz budućih proizvoda s dvotaktnim motorom.

Chainsaw 575XP

Husqvarna 576 XP® – „Pozdrav automatskim podešavanjima motora!” Predstavljeno 2008. godine

Dugo nakon što je automobilska industrija potpuno zaboravila na podešavanje motora različitim uslovima temperature/vlage/visine, konačno je na red došla ručna oprema. Unapređenje s modela 575 XP na model 576 XP postignuto je uvođenjem opcije AutoTune, automatskog podešavanja karburatora, čime se eliminirala potreba za ručnim podešavanjem karburatora. Nakon prelaska na moderne proizvode Husqvarna s opcijom AutoTune, rijetki su, ako uopće postoje, rukovaoci motornim testerama kojima nedostaje povremeno petljanje s malim odvijačem koji je bio potreban prilikom podešavanja igala karburatora kako bi se maksimizirao učinak motora njihove testere.

Chainsaw 576 XP

Husqvarna 572 XP® – Sljedeća legendarna motorna testera, predstavljena 2017. godine

Chainsaw 572 XP Campaign image - Canada

Husqvarna 572 XP® je dizajnirana od nule kako bi bila dovoljno snažna čak i za najzahtjevnije zadatke: jaka, relativno lagana i s izvrsnom upravljivošću s obzirom na veličinu. S izvanrednim performansama rezanja, izvrsnim rashladnim kapacitetom i vrhunskom filtracijom zraka, izrađena je za maksimalnu produktivnost, pouzdanost i izdržljivost u svakodnevnoj upotrebi. Novi dizajn motora nudi širok raspon korisnih okretaja u minuti za maksimalne performanse čak i pod velikim opterećenjima. 12% veći kapacitet rezanja, u poređenju s prethodnim modelom 372 XP®, učinio je motornu testeru Husqvarna 572 XP® idealnom za intenzivnu upotrebu i s dugim vodilicama. Predstavljanje testere uključivalo je niz filmova u kojima je ambasador H-tima Andy Campbell putovao svijetom kako bi se susreo s najzahtjevnijim profesionalnim korisnicima kako bi dobio njihov uvid u to kako Husqvarna 572 XP® funkcionira u različitim dijelovima svijeta u širokom rasponu izazova u pogledu vremenskih prilika, prljavštine i nadmorske visine. 

ENDURANCE KOMPANIJE HUSQVARNA

Main hero campaign image - Jo holding up saw in tree - cheering
T542i XP Hero image Kick start energy